
Jaki piekarnik do zabudowy?

Piekarniki do zabudowy - na co zwracać uwagę?
Jeśli mamy dość przestrzeni, to wielkość piekarnika wolnostojącego może być różna. Piekarniki do zabudowy muszą mieć określony wymiar, pasujący do szafki. Jeśli potrzebne jest wnętrze piekarnika o dużej powierzchni, to trzeba je zaplanować już na etapie szykowania szafki. Poza wielkością komory piekarnika należy wziąć pod uwagę:
dostępne funkcje pieczenia - funkcja termoobiegu, grzanie dolne i górne, grill, rozmrażanie, pieczenie parowe, podgrzewanie talerzy. Funkcja termoobiegu zapewnia równomiernie wypieczone potrawy, co jest szczególnie przydatne przy pieczeniu na wielu poziomach jednocześnie. Wszystkie te funkcje łatwo ustawimy w panelu sterowania;
zaawansowana technologia - automatyczny czas pieczenia, czujniki wilgotności, pieczenie mrożonej żywności, czy funkcje automatycznego dopasowania temperatury. Wiele modeli oferuje programy gotowe, które ułatwiają przygotowanie potraw, oszczędzając czas na precyzyjne ustawienia temperatury i czasu pieczenia;
łatwe czyszczenie piekarnika: wyjmowane prowadnice teleskopowe, szklane drzwi piekarnika ułatwiające dostęp do wnętrza, wiele modeli umożliwia czyszczenie parowe, dzięki czemu łatwo usuniemy cząsteczki tłuszczu. Dodatkowo powłoka absorbująca na tylnej ściance piekarnika skutecznie wchłania tłuszcz i zabrudzenia, co znacząco ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości;
bezpieczeństwo - blokada drzwi, chłodny front, systemy chłodzenia, termiczne zabezpieczenia czy systemy wychwytywania dymu;
cicha praca jest ważna w kuchniach, które są połączone z salonem lub przestrzenią do jedzenia.
Nowoczesne modele piekarników umożliwiają nie tylko tradycyjne pieczenie, ale też przygotowanie dwóch potraw jednocześnie przy wykorzystaniu wielu technologii.

Rodzaje piekarników do zabudowy
Zanim zdecydujemy, jaki piekarnik do zabudowy wybrać, musimy wziąć pod uwagę jego zasilanie. Współczesne piekarniki dzielimy na:
piekarnik elektryczny - w komorze piekarnika znajdują się gałka dolna, gałka górna i boczne. Zapewnia to równe rozprowadzanie ciepła, a zatem równomierne pieczenie. Elektryczne piekarniki są często wyposażone w różne funkcje: dual cook, termoobieg, funkcja grilla, rozmrażanie i programowanie czasowe wyłączające urządzenie po zakończeniu pieczenia;
piekarnik parowy używa pary wodnej, która pomaga zachować wilgotność potraw, co sprawia, że otrzymujemy soczyste i smaczne dania. Piekarniki parowe pozwalają piec bez dodatku tłuszczu oraz zachować więcej składników odżywczych w potrawach;
piekarnik gazowy korzysta z płomieni gazowych do ogrzewania komory pieczenia. Taki model piekarnika ma zwykle funkcję szybkiego nagrzewania i wyłączania po skończeniu pieczenia. Wadą piekarników gazowych jest to, że trudnej utrzymać równą temperaturę;
piekarnik kombinowany do zabudowy łączy w sobie różne funkcje, na przykład elektryczne pieczenie z dodatkową funkcją pary.
Jaki piekarnik wybrać?
Dla każdego użytkownika najlepszy piekarnik będzie oznaczał coś innego. Wiele osób ceni piekarnik elektryczny Bosch czy piekarnik parowy Electrolux. Jeśli nie wiesz, co sprawdzi się u ciebie sprawdź aktualny na dany rok ranking piekarników do zabudow. Znajdziesz tam listę polecanych piekarników mających różne programy automatyczne, szybkie nagrzewanie czy funkcja dual cook. Obecnie w rankingu piekarników pojawia się też funkcja samoczyszczenia. Kiedy szukasz piekarnika w internecie sprawdź najlepsze piekarniki mające cechy, których potrzebujesz (ustal wymiary, podtrzymywanie ciepła, czy rodzaj zasilania).
Takie rankingi są pomocne w wyborze piekarnika, nawet jeśli nie znasz się na tego rodzaju sprzętach.
Polecane artykuły:

