8 powodów, przez które remont kuchni przekroczył budżet
1. Koszty ukryte w szafkach kuchennych
Myśląc o idealnej kuchni, mamy w głowie wizję pomieszczenia, które będzie funkcjonalne, ergonomiczne i użyteczne. Takiego, w którym znajdziemy wszystko, czego potrzebujemy w zasięgu ręki i przyjemnie spędzimy czas podczas przygotowywania posiłków. W takim przypadku często decydujemy się na realizację kuchni na wymiar. Przystępując do planowania wystroju, szukamy rozwiązań trwałych i estetycznych. Jednak nie znając cen materiałów wykończeniowych, łatwo jest przeoczyć ich realny koszt. Często zdarza się niedoszacować, ile kosztuje remont kuchni. Nietypowe kolory, fornir imitujący egzotyczne drewno czy lakierowane szkło to popularne i piękne, ale kosztowne rozwiązania. Planując budżet prac, warto zorientować się w kosztach wymarzonych materiałów, poszukać ewentualnych zamienników lub po prostu z niektórych rozwiązań zrezygnować. Tutaj nieocenioną pomocą może być stolarz lub architekt wnętrz, który podpowie, jak najlepiej osiągnąć kompromis między naszym budżetem a oczekiwaniami.
Jeśli kupujemy komplet szafek z marketu przeznaczony do samodzielnego montażu, warto zorientować się, czy zawiera wszystkie oczekiwane przez nas elementy. Powiększenie listy zakupów o rozwiązania znajdujące się na sklepowej ekspozycji, a które nie były wliczone w podstawową cenę kompletu, może nieźle zaskoczyć.
2. Wyposażenie szafek i ukryte elementy
Okucia, zawiasy i uchwyty to na pozór niewidoczne, ale niezwykle ważne elementy wyposażenia kuchni. Dobrej jakości zawias, zwłaszcza np. o szerokim kącie rozwarcia, może kosztować kilkukrotnie więcej, niż jego odpowiednik gorszego gatunku. Prowadnice szuflad, zwłaszcza te z systemami bez uchwytów typu „push” lub samodomykające, również wysoko windują końcową cenę mebli kuchennych. Niestety, nie warto w tym przypadku oszczędzać na jakości. Tanie rozwiązania mogą prowadzić do uszkodzeń szafek. Wyrwane, odpadające zawiasy i mogą skutkować koniecznością wymiany całego frontu, a przez zacinające się prowadnice będziemy się szarpać z szufladą.
Nie wspomnieliśmy jeszcze o uchwytach. Koszt najmodniejszych, miedzianych antab, to często kilkaset nieprzewidzianych złotych, które wydamy na realizację wymarzonej kuchni. Pułapką finansową mogą okazać się również wszystkie elementy poprawiające funkcjonalność szafek i szuflad: kosze, organizery, tacki do wysuwanych narożników, rozwiązania typu cargo. To generatory dodatkowych kosztów, których do końca możemy nie przewidzieć.
3. Drogie obróbki kamieniarskie
Mówimy tutaj o blatach wykonanych z naturalnych kamieni, kompozytów lub tworzyw typu solid surface, takich jak Hanex lub Staron. Poza wysoką ceną samego materiału blaty wymagają specjalistycznej obróbki, wycięcia i dopasowania na wymiar, oraz montażu przez wykwalifikowanego specjalistę. Kosztowna może być również naprawa i wymiana uszkodzonych elementów w późniejszym okresie użytkowania.
4. Drogie lub stylizowane AGD
Tutaj na szczęście mamy szeroki wybór nowoczesnych i funkcjonalnych sprzętów na każdą kieszeń. Przed wpadnięciem w finansową pułapkę zabezpieczy nas porównanie cen i parametrów technicznych poszczególnych urządzeń. Jeśli jednak zależy nam na tym jednym, konkretnym modelu piekarnika z 10 opcjami przygotowywania potraw lub interesuje tylko kultowa estetyka lodówki Smeg, niestety będziemy musieli sporo za nią zapłacić.
Kupując AGD, warto zacząć od najpotrzebniejszych: lodówki, kuchenki i zlewozmywaka. Toster, frytkownicę lub elektryczny młynek do kawy możemy spokojnie dokupić już po skończeniu prac.
5. Nieprzewidziane komplikacje techniczne
Remont starej kuchni może powodować wiele nieprzewidzianych sytuacji. Możemy natknąć się na wadliwe, przestarzałe instalacje, zniszczenia konstrukcji ścian czy inne, niecierpiące zwłoki naprawy. W budżecie na przerobienie starej kuchni uwzględnić kilka dodatkowych na nieprzewidziane wydatki.
W przypadku wyposażenia nowych kuchni nieprzewidzianymi wypadkami mogą stać się np. zniszczenia powstałe przez własną nieostrożność lub nieprofesjonalnych wykonawców. Przed nieprzewidzianym z reguły zabezpieczyć się nie da, można jednak zamortyzować szkody przez pociągnięcie sprawców do odpowiedzialności lub zminimalizować ryzyko wystąpienia wypadków, np. przez podwójne sprawdzanie zamówień na materiały i wyposażenie, dokładne zabezpieczenia powierzchni.
6. Przepisy prawa budowlanego
Ten punkt dość mocno nawiązuje do poprzedniego. Wielu błędów można uniknąć, poprzez odpowiednio wczesne zaplanowanie przebiegu prac, ilości i zakresu zmian oraz przygotowanie projektu zawierającego tylko założenia w stu procentach możliwe do realizacji w danych warunkach. Tutaj nieocenioną pomocą są specjaliści branży budownictwa i architekci, ponieważ wszystkie zmiany i udoskonalenia muszą ściśle mieścić się w zakresie przepisów prawa budowlanego. Błędy mogą być nie tylko kosztowne, ale przede wszystkim niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia.
7. Zmiana zdania w trakcie realizacji
Projekt i finalne założenia, jakie ma spełniać skończona kuchnia, warto określić przed przystąpieniem do realizacji projektu. Zmiany materiałów wykończeniowych w trakcie trwania prac branżowych i dodawanie nowych punktów do listy życzeń funkcjonalności, mogą okazać się bardzo kosztowne. Jeśli nie mamy wyobraźni przestrzennej i ciężko nam "zobaczyć" w głowie efekt remontu, udajmy się po poradę do architekta wnętrz. Przygotowane przez niego wizualizacje pomogą podjąć najważniejsze decyzje. Nic tak nie odbiera radości ze skończonego remontu, jak rzeczywistość rozmijająca się z wyobrażeniem.
8. Sukces remontu i dalsza chęć zmian
Po skończeniu prac może się okazać, że kuchnia była dopiero początkiem na drodze dalszych zmian. Sukces remontu staje się motorem napędowym do zmian w reszcie pomieszczeń. Zaraz w myślach przeprowadzamy renowację łazienki, sypialni i wybieramy nową tapetę do salonu. Zarażeni twórczym entuzjazmem nie zapominajmy jednak o zdrowym rozsądku.