Ergonomiczna kuchnia - jak ją zaplanować?

Ergonomiczna kuchnia - jak ją zaplanować?

Nowoczesna kuchnia to nie tylko eleganckie szafki i błyszczące nowością AGD. Aby wnętrze było podwójnie piękne, przede wszystkim powinno zachwycać funkcjonalnymi rozwiązaniami, być komfortowe i wygodne w użytkowaniu. Dzięki kilku prostym poradom, szybko i łatwo wybierzemy najlepszy, najbardziej praktyczny kształt zabudowy kuchennej rozplanowanie ciągów roboczych.
7:00 min
0
0

Jakie strefy robocze wyróżniamy w kuchni?

Istnieje 5 przestrzeni, które powinny znaleźć się w każdej funkcjonalnej kuchni. Są to:

Strefa zapasów

Jeśli nie mamy miejsca na oddzielną spiżarnię, produkty spożywcze powinny znajdować się w kuchni w przeznaczonym do tego miejscu. Sprzęty niezbędne w tej strefie to lodówka, zamrażarka oraz szafki do przechowywania przetworów i produktów suchych.

Strefa przechowywania

Tutaj możemy wszystkie przedmioty kuchenne codziennego użytku – garnki, pojemniki, zastawę, szkło oraz sztućce i małe AGD używane okazyjnie (robot kuchenny, sokowirówka, opiekacz itp.) W szafkach wiszących przechowujemy szkło do napojów i alkoholu oraz drobną ceramikę: np. kubki, filiżanki ze spodkiem i śniadaniowe miseczki. Przestrzeń dolnych szafek i większe szuflady wykorzystamy wtedy na zastawę obiadową, garnki i patelnie. W szufladach płytkich powinny znaleźć się sztućce i kuchenne gadżety.

Autor:
Redakcja
Data:
12.11.2019
Aranżacja kuchni z akcentami glamour
Nawet niewielki aneks może być praktyczny i funkcjonalny, jeśli odpowiednio rozplanujemy przestrzeń. Fot. Ceramika Paradyż
Paradyż Urban Colours Bianco Ściana B Struktura Rekt.
Paradyż Urban Colours Bianco Ściana B Struktura Rekt.
Płytka ścienna, 29,8x89,8 cm
sprawdź
Urban Colours
Urban Colours
sprawdź
Paradyż Urban Colours Blue Struktura A Ściana
Paradyż Urban Colours Blue Struktura A Ściana
Płytka ścienna, 19,8x19,8 cm
sprawdź

Strefa zmywania

Tutaj niezbędny będzie zlewozmywak, miejsce do suszenia naczyń oraz, opcjonalnie, zmywarka. Jeśli zależy nam również na pralce w kuchni, również ona powinna znaleźć się w bezpośrednim sąsiedztwie zlewu. Szafkę pod zlewozmywakiem możemy przeznaczyć na pojemniki do segregacji odpadów, przechowywanie środków czystości i detergentów do zmywania. W aranżacji tej strefy pomogą nam praktyczne szuflady, sortowniki lub wysuwane szafki typu cargo, dzięki którym łatwo utrzymamy porządek w strefie zmywania.

  

Strefa robocza przygotowania posiłków

To jedna z najważniejszych stref w funkcjonalnej kuchni. Musimy zapewnić sobie przestrzeń wolnego blatu roboczego do wstępnej obróbki żywności z odpowiednim dostępem światła słonecznego lub prawidłowo zaaranżowanym oświetleniem górnym. Czynności takie jak krojenie, obieranie i przygotowywanie potraw wymagają sporo miejsca na bieżąco używane przedmioty oraz swobodną pracę rąk. Z poziomu głównej strefy roboczej musimy mieć łatwy dostęp do innych stref i kuchennych narzędzi – desek do krojenia, noży, pojemników oraz produktów spożywczych.

W tej strefie sprawdzą się szafki i szuflady z organizerami, koszyki,  pojemniki oraz rozwiązania typu cargo. W bliskim sąsiedztwie strefy roboczej powinny znajdować się sztućce, przyprawy, kawa, herbata, oliwa itp. Jeśli chcemy korzystać z urządzeń elektrycznych, np. blendera, ekspresu, czajnika, musimy mieć dostęp do wystarczającej ilości gniazdek.      

    

Strefa gotowania i pieczenia:

To końcowa stacja, do której trafiają przygotowane wcześniej potrawy. Znajduje się tu większe AGD takie jak piekarnik, płyta grzejna z pochłaniaczem oraz kuchenna mikrofalowa. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie ich w wysokiej zabudowie. Niezastąpione są w tej strefie szuflady cokołowe, w których przechowamy blachy i formy do pieczenia, patelnie oraz pokrywki. 



nowe-klocki-strefy.png
Podział stref funkcjonalnych w kuchni

2. Jak prawidłowo rozmieścić strefy robocze w kuchni?

Projektowanie przestrzeni kuchennej opieramy o zasady ergonomiczne. To zbiór wymiarów, które poparto odpowiednimi na tym polu badaniami. Pozwalają one określić schematy, według których stworzymy wnętrza praktyczne i wygodne w codziennym użytkowaniu. W kuchni będzie to zasada trójkąta roboczego, którego boki są określone przez rozpiętość odległości pomiędzy poszczególnymi strefami i głównymi sprzętami w każdej z nich. W uproszczeniu trójkąt odnosi się do odległości między lodówką, zlewozmywakiem a kuchenką.

Aby nasza kuchnia pozostała funkcjonalna, odległości pomiędzy urządzeniami w ergonomicznym trójkącie kuchennym nie powinny przekraczać:


  • od lodówki do zlewozmywaka 120 – 210 cm

        
  • od zlewozmywaka do piekarnika 120 – 210 cm

        
  • od lodówki do piekarnika 120 – 270 cm

Ważną kwestią jest zaplanowanie stref zgodnie ze stroną ręki dominującej: osoba praworęczna potrzebuje stref ułożonych zgodnie ze wskazówkami zegara, natomiast leworęczni docenią kuchnię rozplanowaną odwrotnie.

3 .Planowanie położenia stref w kuchni i wybór układu funkcjonalnego

To najprostszy układ zabudowy kuchennej, często spotykany w niewielkich mieszkaniach, kiedy salon dzielimy przestrzenią z aneksem kuchennym. Jest jednak najmniej ergonomiczny, ze względu na największe odległości pomiędzy poszczególnymi strefami roboczymi.



podluzna.png
Kuchnia jednorzędowa - aneks kuchenny
Biała kuchnia z ceglastą ścianą Deante Lusitano
Kuchnia jednorzędowa to jeden z najpopularniejszych układów w kawalerkach i niewielkich mieszkaniach. Fot. Deante
Lusitano
Lusitano
sprawdź
Deante Lusitano ZCL 651N
Deante Lusitano ZCL 651N
Zlewozmywak 1,5-komorowy z ociekaczem
sprawdź

Kuchnia w kształcie litery L

kuchnia L.png
Kuchnia w kształcie litery L

Również ten rodzaj kuchni jest wymagający pod względem przestrzeni komunikacyjnej. W kuchni o takim układzie pracuje się wygodniej, jednak odległości pomiędzy strefami dalej są znaczne.

Kuchnia dwurzędowa

kuchnia-dwurzedowa.png



To prosty, ale praktyczny układ, który zapewnia wygodne rozłożenie stref pracy. Krótka komunikacja w obrębie przestrzeni roboczych pozwala na szybkie i sprawne przygotowywanie posiłków. To układ popularny w niewielkich mieszkaniach w bloku, w których planie kuchnia stanowi oddzielne pomieszczenie.

Szaro-zielona zabudowa kuchenna
Nowoczesna kuchnia w zieleni i drewnie. Projekt: "Tworzywo" Warsztat Architektury Wnętrz

Kuchnia w kształcie litery U

kuchnia-u.png
Kuchnia w kształcie litery U


To jeden z najlepszych, najkorzystniejszych układów funkcjonalnych. Pozwala na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Strefy funkcjonalne znajdują się w komfortowej odległości od siebie.

Kuchnia w osobnym pomieszczeniu – układ G

Kuchnia-g.png
Kuchnia w układzie G


Świetnie sprawdzi się w dużych pomieszczeniach, o proporcjach zbliżonych do kwadratu. To wariant korzystny, ze względu na możliwość rozbudowania stref pracy i długą powierzchnię blatu roboczego. Jeśli pozwala na to metraż, możemy dostawić wyspę w centrum pomieszczenia.

Patchworkowa ściana w kuchni Paradyż Orrios
Zaletą kuchni G jest długi i wygodny w użytkowaniu blat roboczy. Fot. Paradyż
Orrios/Orion
Orrios/Orion
Kolekcja Ceramika Paradyż
sprawdź
Paradyż Orrios Motyw A
Paradyż Orrios Motyw A
Płytka ścienna, 30x60 cm
sprawdź
Paradyż Orrios Motyw B
Paradyż Orrios Motyw B
Płytka ścienna, 30x60 cm
sprawdź

Kuchnia jednorzędowa – aneks z wyspą

kuchnia z wyspa.png
Kuchnia z wyspą


Wyspa zastępuje ściankę dzieląca pomieszczenie. Może służyć jako bar śniadaniowy lub zastąpić stół podczas spotkań towarzyskich w większym gronie. Pod blatem zyskujemy dodatkową szafkę do przechowywania akcesoriów lub produktów spożywczych.

Kuchnia z wyspą jest dobrym rozwiązaniem we wnętrzach otwartych na przestrzeń dzienną. W salonie z aneksem wyspa będzie stanowiła nie tylko dodatkowy blat roboczy, ale też optycznie stworzy granicę między dwoma pomieszczeniami. W takim układzie kuchnia jest ważną częścią centrum życia rodzinnego domowników i pełni funkcję integracyjną. Aneks z wyspą pozwala rodzinie i przyjaciołom na wspólne przygotowywanie posiłków, rozmowę i kontakt wzrokowy. To pozytywnie wpływa na zacieśnianie kontaktów i więzi międzyludzkie.

Planowanie stref w przestrzeni pionowej

Układ funkcjonalny obejmuje również wysokości, na których znajdą się produkty i przedmioty w poszczególnych strefach. Ich rozmieszczenie również ma znaczący wpływ na komfort przygotowywania posiłków w kuchni. Często i codziennie używane produkty i sprzęty powinny znajdować się w bezpośrednim zasięgu ręki w danej strefie – na blacie, w szufladzie bezpośrednio pod nim oraz na najniższej półce w szafkach górnych. Produkty używane rzadziej, ale dalej co najmniej raz lub kilka razy w tygodniu umieszczamy na niższej półce w szafce dolnej, lub na wyższym poziomie zabudowy górnej. Rzeczy używane sporadycznie, takie jak np. zastawa świąteczna, możemy wtedy umieścić na samym dnie szafek lub najwyżej w zabudowie górnej.

Podobne artykuły

Aranżacja kuchni z oknem
Okno w kuchni stanowi jej ogromny atut. Kuchnia staje się lepiej doświetlona, obecność okna daje również wyjątkowe możliwości...
czytaj więcej
Jakie płytki wybrać do białej kuchni?
Biała zabudowa kuchenna to częsty wybór w naszych domach. Zastosowana nawet w małym pomieszczeniu prezentuje się lekko, ponadczasowa...
czytaj więcej