Naczynia i urządzenia dla początkującego, domowego kucharza
- Wielkość - od dużych, ciężkich i masywnych, po niewielkie kokilki, stworzone z myślą o daniach dla jednej osoby. Te pierwsze są idealne na wielką ucztę lub gdy planujesz upiec w całości kurczaka, a drugie pozwolą przygotować dedykowane śniadanie lub skromny deser.
- Funkcjonalności - szczególnie przydatne są formy z wyprofilowanymi lub odpinanymi rączkami. Dzięki nim wyjmowanie gorącego naczynia z piekarnika jest bezpieczniejsze, a po kulinarnych szaleństwach dana brytfanna zajmuje niewiele miejsca. Cudowne 2w1!
Mikser, moździerz, wyciskarka - czyli sprzęt mały, a funkcjonalny
Zanim zaopatrzysz się w profesjonalny robot kuchenny, ekspres do kawy czy blender ręczny - postaw na mały, niepozorny sprzęt, który usprawni i ułatwi Ci wiele trudnych i nierzadko czasochłonnych czynności.
Tak oto dzięki mikserowi dokładnie wymieszasz składniki sypkie z mokrymi, ubijesz jajka i utrzeć masło na kruche ciasteczka. Urządzenie to kosztuje kilkadziesiąt złotych i pozwala zaoszczędzić sporo czasu - zwłaszcza, jeśli nie masz wprawy w ręcznym ubijaniu czy ucieraniu poszczególnych składników. Kupując mikser zwróć uwagę na wymienne końcówki, ilość dostępnych trybów, a także długość kabla, który pozwoli Ci na swobodne korzystanie z niemalże każdego miejsca w kuchni.
Moździerz kuchenny to jedno z najstarszych i najbardziej przydatnych gadżetów w kuchni. Dzięki masywnej konstrukcji, możesz w nim nie tylko utrzeć dowolne zioła, ale także stworzyć cudowne, innowacyjne mieszanki przypraw, które zaskoczą Twoich gości i testerów smaków.
Na sklepowych półkach znaleźć możesz:
- moździerz płytki i szeroki — doskonały do tworzenia past i dokładnego rozcierania drobnych ziół — bazylii, oregano lub mięty.
- moździerz głęboki — wspaniały do ugniatania i rozdrabniania przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie czy gałka muszkatołowa.
Wyciskarka do cytrusów pozwala uzyskać świeży, aromatyczny sok z grejpfruta lub pomarańczy. To także funkcjonalny gadżet, pozwalający wycisnąć sok z najtrudniejszych i najbardziej wymagających owoców. Jeśli do tej pory wyciskając cytrynę, trafiałeś na pestki, a perspektywa wyciskania soku z granatu Cię przerażała — najprostsza wyciskarka złożona z zaostrzonego stożka powinna sobie z tym zadaniem poradzić.
Inspiracje i eksperymentowanie
Czym byłoby gotowanie bez wiecznego poszukiwania inspiracji, pomysłów i rozwiązań na kreatywne przyrządzanie i serwowanie dań? Jeśli jesteś przyszłym, domowym szefem kuchni czerp jak najwięcej ze swoich porażek, ucz się na błędach innych, czytaj książki kulinarne i zastanawiaj się, w jaki sposób możesz modyfikować przedstawione danie. Nie zniechęcaj się po nieudanym eksperymencie i szukaj nowych rozwiązań, dzięki którym zaskoczysz swoich gości. Pamiętaj - nie od razu Rzym zbudowano - a w przypadku gotowania praktyka czyni mistrza. Powodzenia!