Naczynia i urządzenia dla początkującego, domowego kucharza

Naczynia i urządzenia dla początkującego, domowego kucharza

Gotowanie wymaga kreatywności, cierpliwości, poszukiwania wiecznej inspiracji i chęci poznawania smaków z całego świata. Zdobywając nowe umiejętności, ucząc się przepisów i widząc zachwyt nad przygotowanymi daniami, aż chce się gotować częściej, lepiej, szybciej i piękniej. Nic więc dziwnego, że coraz częściej odnajdujemy pasję w gotowaniu i przyrządzaniu najpyszniejszych dań. Jeśli chcesz dołączyć do grupy tych pasjonatów musisz zaopatrzyć swoją kuchnię w kilka, przydatnych i uniwersalnych akcesoriów, dzięki którym unikniesz kulinarnego fiaska. To co, patelnie w dłoń i zaczynamy!
4:00 min
0
0

Formy i przybory do pieczenia

Ponoć kucharz, który nie spalił garnka, jest jak żołnierz bez karabinu. Warto jednak zastanowić się, czy w swoich kulinarnych podbojach konieczne jest zniszczenie ulubionej patelni lub talerza, na którym docelowo chciałeś upiec pieczeń lub aromatyczne talarki z ziemniaków. 


Otóż, młody kucharzu, jeśli planujesz piec swoje pierwsze ciasta, przekąski i aromatyczne dania, musisz zaopatrzyć się w odporne i trwałe akcesoria do pieczenia (https://emako.pl/collections/kuchnia_akcesoria-do-pieczenia_naczynia-zaroodporne). To dzięki niemu będziesz miał gwarancję, że danie upiecze się równomiernie, a samo naczynie nie pęknie pod wpływem wysokich temperatur. 


Wybierając odpowiednią paterę czy formę do zapiekania, uwzględnij:

  • Materiał - który docelowo ma znieść wysoką temperaturę, a także częste zmywanie i szorowanie z powodu przypalenia lub stopienia części potraw. Najlepszym i najtrwalszym materiałem jest szkło (znoszące ekstremalne warunki - w tym temperaturę sięgającą nawet 500 stopni), ceramika (która nie zmienia smaku potraw i pięknie prezentuje się na stole)  i silikon, który zajmuje mało miejsca, jest niezwykle lekki i bardzo prosty w czyszczeniu. Co więcej - to właśnie silikon dobrze przewodzi ciepło, a więc wykonane z niego naczynia świetnie nadają się do zapiekania potraw (czas przyrządzania dań skraca się nawet o 10–20%).
  • Wielkość - od dużych, ciężkich i masywnych, po niewielkie kokilki, stworzone z myślą o daniach dla jednej osoby. Te pierwsze są idealne na wielką ucztę lub gdy planujesz upiec w całości kurczaka, a drugie pozwolą przygotować dedykowane śniadanie lub skromny deser. 
  • Funkcjonalności - szczególnie przydatne są formy z wyprofilowanymi lub odpinanymi rączkami. Dzięki nim wyjmowanie gorącego naczynia z piekarnika jest bezpieczniejsze, a po kulinarnych szaleństwach dana brytfanna zajmuje niewiele miejsca. Cudowne 2w1!

Różnorodne formy, modele i kształty naczyń znajdziesz w Emako.

Autor:
Redakcja
Data:
15.11.2021
pexels-pixabay-269245.jpg
Fot. Pixabay

Mikser, moździerz, wyciskarka - czyli sprzęt mały, a funkcjonalny

Zanim zaopatrzysz się w profesjonalny robot kuchenny, ekspres do kawy czy blender ręczny - postaw na mały, niepozorny sprzęt, który usprawni i ułatwi Ci wiele trudnych i nierzadko czasochłonnych czynności. 


Tak oto dzięki mikserowi dokładnie wymieszasz składniki sypkie z mokrymi, ubijesz jajka i utrzeć masło na kruche ciasteczka. Urządzenie to kosztuje kilkadziesiąt złotych i pozwala zaoszczędzić sporo czasu - zwłaszcza, jeśli nie masz wprawy w ręcznym ubijaniu czy ucieraniu poszczególnych składników. Kupując mikser zwróć uwagę na wymienne końcówki, ilość dostępnych trybów, a także długość kabla, który pozwoli Ci na swobodne korzystanie z niemalże każdego miejsca w kuchni. 


Moździerz kuchenny to jedno z najstarszych i najbardziej przydatnych gadżetów w kuchni. Dzięki masywnej konstrukcji, możesz w nim nie tylko utrzeć dowolne zioła, ale także stworzyć cudowne, innowacyjne mieszanki przypraw, które zaskoczą Twoich gości i testerów smaków. 


Na sklepowych półkach znaleźć możesz:

  • moździerz płytki i szeroki - doskonały do tworzenia past i dokładnego rozcierania drobnych ziół - bazylii, oregano lub mięty. 
  • moździerz głęboki - wspaniały do ugniatania i rozdrabniania przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie czy gałka muszkatołowa.

Wyciskarka do cytrusów pozwala uzyskać świeży, aromatyczny sok z grejpfruta lub pomarańczy. To także funkcjonalny gadżet, pozwalający wycisnąć sok z najtrudniejszych i najbardziej wymagających owoców. Jeśli do tej pory wyciskając cytrynę trafiałeś na pestki, a perspektywa wyciskania soku z granatu Cię przerażała - najprostsza wyciskarka złożona z zaostrzonego stożka powinna sobie z tym zadaniem poradzić.

Inspiracje i eksperymentowanie

Czym byłoby gotowanie bez wiecznego poszukiwania inspiracji, pomysłów i rozwiązań na kreatywne przyrządzanie i serwowanie dań? Jeśli jesteś przyszłym, domowym szefem kuchni czerp jak najwięcej ze swoich porażek, ucz się na błędach innych, czytaj książki kulinarne i zastanawiaj się, w jaki sposób możesz modyfikować przedstawione danie. Nie zniechęcaj się po nieudanym eksperymencie i szukaj nowych rozwiązań, dzięki którym zaskoczysz swoich gości. Pamiętaj - nie od razu Rzym zbudowano - a w przypadku gotowania praktyka czyni mistrza. Powodzenia!