Nowa odsłona mieszkania na Kabatach

Nowa odsłona mieszkania na Kabatach

Pojawienie się dziecka w rodzinie często wiąże się z innymi poważnymi zmianami – przeprowadzką lub poważnym remontem. Kiedy po latach młode pokolenie opuszcza wspólne rodzinne gniazdo, wnętrza również mogą potrzebować przystosowania ich do nowej rzeczywistości. Dokładnie tak było w przypadku tego apartamentu, kiedy syn Inwestorów wyprowadził się na swoje. Słoneczne, 110-metrowe mieszkanie na Kabatach, dzięki współpracy z architektka Malwiną Morelewską zyskało nowy wystrój.
4:00 min
0
0

Początkowo, plany remontowe nie sięgały tak daleko. Syn inwestorów wyprowadził się z rodzinnego gniazda, zwalniając niewielki, kawalerski pokój. Opróżnione pomieszczenie miało po prostu zmienić funkcję, jednak po przemyśleniach, inwestorka postanowiła rozszerzyć zakres zmian. Mąż właścicielki mieszkania był wtedy zajęty sprawami zawodowymi,  dlatego udała się do specjalistki architekt Malwiny Morelewskiej. Szybko stało się oczywistym, że większy remont pociągnie za sobą ogromne wyzwania, jednak bilans korzyści i zysków przypieczętował podjętą decyzję o kapitalnym remoncie mieszkania.

Autor:
Redakcja
Data:
26.01.2022
Projekt Malwiny Morelewskiej widok z przedpokoju na salon fot. Yassen Hristov
W korytarzu stoi duże, oparte o ścinę lustro w czarnej ramie. Fot. Yassen Hristov

 Kuchnia, sypialnia i gabinet pozostały na swoich miejscach, jednak układ funkcjonalny całości uległ istotnym zmianom. Wykonaliśmy dość duże wyburzenia – wspomina dziś autorka projektu. – Aby w mieszkaniu mogła powstać duża, otwarta część dzienna, zniknęła ściana oddzielającą kuchnię od salonu. Ale nie tylko. Tam, gdzie dziś widać telewizor, pierwotnie znajdował się mały pokój, z wejściem z korytarza z drugiej strony. Włączenie tej przestrzeni w obręb salonu jednocześnie pozwoliło usunąć niepotrzebne już drzwi i powiększyć łazienkę. Dzięki temu mogła tam powstać mała sauna – podsumowuje architektka.

Projekt Malwiny Morelewskiej widok na kuchnię fot.Yassen Hristov
Kuchnia otwarta na jadalnię i salon wypoczynkowy jest utrzymana w stylu minimalistycznym. Fot. Yassen Hristov

W efekcie całe mieszkanie przeszło gruntowną metamorfozę. Jasna, stonowana kolorystyka bieli i szarości przełamana została ciepłym odcieniem naturalnego drewna. Podłoga z dymionego dębu buduje ciepły, domowy klimat a mocne, antracytowe akcenty dodają aranżacji eleganckiego smaczku.

Projekt Malwiny Morelewskiej detale posadzki fot. Yassen Hristov
Detale wnętrza — podłoga podąża za kształtem zabudowy meblowej. Fot. Yassen Hristov

Jednym z najciekawszych elementów projektu są drzwi z zaprojektowanym na zamówienie frezowaniem. Detal zastosowany przez architektkę różnicuje 4 skrzydła widoczne w małym korytarzu. Projektantka stworzyła też wiele nowych, pojemnych przestrzeni do przechowywania. Dyskretnie zakomponowane, doskonale wpisują się w nową aranżację i nie zakłócają jej odbioru.

Projekt Malwiny Morelewskiej detale frezowań drzwi fot. Yassen Hristov
Frezowania na drzwiach zostały zaprojektowane na indywidualne zamówienie. Fot. Yassen Hristov
Projekt Malwiny Morelewskiej szafki nad wyspą fot. Yassen Hristov
W kuchni zaprojektowani kilka otwartych półek. Fot. Yassen Hristov

Przestrzeń rekreacyjna

Projekt przebudowy mieszkania zakładał otarcie salonu na sąsiednie pomieszczenia: kuchnię i przedpokój. Dzięki temu projektantka stworzyła dużą, komfortową przestrzeń dzienną. Po wejściu od korytarza możemy przejrzeć się w dużym lustrze od Moma Studio, swobodnie opartym o ścianę. Na pograniczu przedpokoju i salonu stoją dwie meblowe perełki: antracytowa komoda i puf marki Phormy – w ciekawych odcieniach terakoty i szarości. Za chwilę możemy przejść do jadalni. Lekkie, drewniane meble strefy spożywania posiłków pochodzą z firmy Bruunmunch i są w stylu skandynawskim. Nad blatem wiszą modernistyczne lampy Gubi. W głębi salonu znajduje się komfortowa strefa wypoczynkowa. Klimat salonu podkreślają nowoczesne i wyraziste, ale iluzorycznie lekkie formy mebli Sits, sparowanych ze stolikiem kawowym od Mater.

Realizacja projektu Malwiny Morelewskiej - widok na przedpokój, fot. Yassen Hristov
Na końcu korytarza stoi dwukolorowy puf i ciemna, pojemna komoda. Fot. Yassen Hristov
Projekt Malwiny Morelewskiej - przedpokoj na kabatach fot. Yassen Hristov
W przedpokoju znalazło się też miejsce na pojemne szafy w zabudowie. Fot. Yassen Hristov
Projekt Malwiny Morelewskiej komoda w salonie fot. Yassen Hristov
Wnętrze dopełniają również starannie dobrane dekoracje. Fot. Yassen Hristov

Jednym z najbardziej charatkerystycznych elementów apartamentu jest ścianka RTV. Ta część mieszkania została zaprojektowana z myślą o pupilach Państwa domu. Koty, jako pełnoprawni domownicy zyskały własną przestrzeń do wspinaczki, zabawy i wypoczynku.

Projekt Malwiny Morelewskiej - kocia ścianka w salonie fot. Yassen Hristov
Podczas projektowania mieszkania właściciele nie zapomnieli o zwierzętach. Koty mają do dypsozycji ścianę z drapakami i półkami. Fot. Yassen Hristov
Projekt Malwiny Morelewskiej kocia ścianka w salonie fot. Yassen Hristov
Koci plac zabaw doskonale wpisuje się w aranżację. Fot. Yassen Hristov

– „Przy wyborze tkanin na obicia mebli wypoczynkowych czy zasłony sięgałam po sploty o podwyższonej odporności na pazury. Wyraźnie usłojone, a przede wszystkim mocno szczotkowane deski podłogowe, które już od nowości nie mają idealnie gładkiej powierzchni, zaproponowałam również z myślą o tym, by nieuniknione ryski nie były bardzo widoczne. Zadałam sobie także nieco trudu, aby w bogatej ofercie akcesoriów dla kotów wyszukać takie, które wyróżniają się naprawdę ładną formą” – wymienia architektka. Rozwiązania te dostarczyła firma Cosy and dosy.

Projekt Malwiny Morelewskiej strefa wypoczynkowa w salonie fot. Yassen
Meble tapicerowane zostały obite trwałym i wytrzymałym materiałem, odpornym na kocie pazurki. Fot. Yassen Hristov

Kuchnia doprawiona miłością

Zabudowa kuchenna została opracowana bardzo starannie i zamknięta w prostej, minimalistycznej formie. Dzięki temu projektantka wyeksponowała piękny odcień i usłojenie forniru na frontach  szafek wiszących. Przy białej wyspie stoją hokery Ethnicraft. W części kuchennej warto zwrócić uwagę na dopracowane detale – precyzyjnie wykonany układ posadzki na styku szarego gresu i drewna, podążający za projektem zabudowy. Bok wyspy został wykorzystany jako szafka na wino, natomiast w części szafki wiszącej półeczki tworzą praktyczny schowek na akcesoria. Malwina Morelewska starannie zaplanowała każdy szczegół aranżacji, co zaowocowało czystymi, eleganckimi liniami.


Po wyburzeniu ściany oddzielnej kuchnia straciła trochę szafek wiszących. Aby zapobiec uszczupleniu miejsca do przechowywania, projektantka zaplanowała wyspę z szerokim blatem i na nowo zaprojektowała spiżarnię. Pomieszczenie zostało rozbudowane o funkcję pralni, co pozwoliło wynieść urządzenie z łazienki. Nowa spiżarnia kryje się za drzwiami ukrytymi w antracytowej ścianie.

Projekt Malwiny Morelewskiej jadalnia z drewnianym stołem fot. Yassen Hristov
Po wyburzeniu ściany część funkcji szafek wiszących przejęła wyspa. Fot. Yassen Hristov
Projekt Malwiny Morelewskiej szara zabudowa w kuchni fot. Yassen Hristov
Za wysoką zabudową ukryta jest również praktyczna spiżarnia. Fot. Yassen Hristov
Projekt Malwiny Morelewskiej wyspa z czarnymi hokerami fot. Yassen Hristov
Szeroki blat wyspy pełni też funkcję baru śniadaniowego. Fot. Yassen Hristov

Gabinet z widokiem

W sypialni niewiele się zmieniło – pomieszczenie zostało odświeżone i wyposażone w nowe meble kilka lat temu. Gabinet również zachował poprzednie wyposażenie, jednak aranżacja potrzebowała liftingu. Pojawiła się tu kanapa z funkcją spania marki Noti, na której mogą odpocząć odwiedzający Inwestorów goście. Ciekawym elementem wyposażenia stał się też kozioł z siodłem, ślad ulubionej pasji jeździeckiej Pani domu.


Obecny wygląd gabinetu jest spójny z pozostałą częścią aranżacji. Efekt udało się zachować dzięki zastosowaniu odcieni grafitu na ścianach i dekoracyjnej tapety z widokiem na most Brookliński w Nowym Jorku.  – „W związku z funkcją tego pomieszczenia, wraz z klientką szukałyśmy motywów technicznych. Na wątek słynnego mostu trafiłyśmy jednak za sprawą klienta. Pan domu lubi atmosferę starych zdjęć i lubi Nowy Jork. On poddał nam ten kierunek” – wspomina Malwina Morelewska. Fototapeta optycznie powiększa małą przestrzeń i nadaje mu głębię.

Projekt Malwiny Morelewskiej kozioł w gabinecie fot. Yassen Hristov
Kozioł z siodłem w gabinecie to świadectwo ulubionego hobby Inwestorki. Fot. Yassen Hristov
Projekt Malwiny Morelewskiej gabinet fot. Yassen Hristov
Rozkładana kanapa w gabinecie pozwala łatwo przekształcić go w pokój gościnny. Fot. Yassen Hristov

Sauna w łazience

Kolorystyka łazienki harmonizuje z innymi pomieszczeniami w mieszkaniach. Mnogość dopracowanych detali niczym mozaika tworzy razem jedną, spójną całość. Wystarczy spojrzeć na posadzkę, która mieni się odcieniami szarości, faktur i delikatnych wzorów. Dzięki temu, pozornie powściągliwe wnętrze znacznie zyskuje przy bliższym poznaniu. Warto zwrócić uwagę na dopracowane i zróżnicowane oświetlenie: łazienkę oświetla bardzo duża ilość punktów świetnych, od opraw natynkowych po podświetlane lusterko do makijażu wychylające się z dużego lustra. Inwestorka bardzo je sobie chwali – może malować się w łazience bez okularów.

Projekt Malwiny Morelewskiej sauna w łazience fot. Yassen Hristov
Sauna w łazience była wielkim marzeniem Inwestorki. Fot. Yassen Hristov
Projekt Malwiny Morelewskiej łazienka z sauną i wanną fot. Yassen Hristov
Obok sauny w łazience znajduje się też prostokątna wanna w zabudowie. Fot. Yassen Hristov

Jednym z najważniejszych elementów łazienki stała się jednoosobowa sauna. – „To spełnione marzenie klientki – mówi Malwina Morelewska. – Udało się je zrealizować, gdy po zmianach w układzie mieszkania w obręb łazienki mógł wejść fragment korytarza przy sypialni. Ale i tak nie wystarczyłoby tu miejsca na piec. Zaproponowałam więc minisaunę na podczerwień, prostszą w instalacji – zwłaszcza w budynku wielorodzinnym”. Wiem od klientki, że sprawdza się znakomicie.


Budowa sauny to najbardziej spektakularny, ale nie jedyny punkt metamorfozy łazienki. Projektantka zaproponowała m innymi stworzenie zabudowy meblowej w ścianie naprzeciwko sauny. Dzięki temu strefa kąpielowa zyskała praktyczną przestrzeń do przechowywania. Wcześniej dużo miejsca w pomieszczeniu zajmowała pralka, teraz wszystko w końcu stanęło na swoim miejscu. To wyznacznik każdej dobrej realizacji.


Projekt wnętrza: Malwina Morelewska

Zdjęcia : Yassen Hristov, stylizacja Malwina Morelewska

Podobne artykuły:

Nowoczesna enklawa w sercu miasta
Apartament w centrum to miejska przystań, gdzie podczas podróży do stolicy mogą zatrzymać się właściciele. Na co dzień mieszkają...
czytaj więcej
Rodzinny dom pod Opolem
W projekcie domu stworzonym przez pracownię FABRYK-ART dominuje jasna kolorystyka, ocieplona drewnem. Wnętrze urozmaicają...
czytaj więcej