
Kuchnia z wyspą - zalety i wady
W kuchniach otwartych na salon wyspa kuchenna często stanowi umowną granicę pomiędzy strefą przygotowywania posiłków a przestrzenią wypoczynkową. Pozwala na zacieranie granic pomieszczeń, dobrze sprawdzi się podczas wspólnego gotowania z rodziną i przyjaciółmi. Przy wyspie może zgromadzić się kilka osób, aby zjeść czy porozmawiać przy kawie. Osoba przyrządzająca potrawy na wyspie kuchennej może być zwrócona w stronę salonu, pozostając w kontakcie z domownikami w dalszej części salonu. Integracyjna funkcja wyspy to jedna z największych zalet, chętnie wymienianych przez zwolenników otwartych przestrzeni.
Jakie są wady wyspy kuchenej?
- Dodatkowa zabudowa przeznaczona jest raczej do dużych pomieszczeń.
- Szafki lub blat zajmują i ograniczają miejsce na podłodze. To zmniejsza powierzchnię posadzki, może utrudniać poruszanie się po kuchni, jeśli jednocześnie przebywa tam więcej niż jedna osoba.
- Widoczny bałagan. Przeciwnicy otwartych kuchni podnoszą, że trudniej utrzymać porządek i estetyczny wygląd otwartej kuchni.
Projekt wyspy w kuchni zamkniętej
Kuchnia w tradycyjnej formie to osobne pomieszczenie o typowo roboczej funkcji. Aby swobodnie korzystać z wyspy w zamkniętej przestrzeni, musi być ona odpowiednio duża. Wyspy aranżujemy w pomieszczeniach o powierzchni co najmniej 15 m2. Zakładając, że najprostsza wyspa będzie blatem roboczym 80 cm, minimalną długość kuchni obliczamy to następujący sposób: do wyspy 80 cm dodajemy odległości od ścian po obu jej stronach (czyli 2 × 120 cm) - to daje 320 cm. W kuchni potrzebujemy miejsca na sprzęty, dlatego do poprzedniego wyniku dodajemy kolejne 60 cm, otrzymując 380 cm. Jaka będzie minimalna szerokość kuchni z wyspą? Szerokość wyspy-blatu wynosi 60 cm, dodajemy 2x obejście po 120 cm oraz szafki co najmniej z jednej strony. Minimalna szerokość pomieszczenia z wyspą wyniesie 360 cm.

Kuchnia otwarta na salon
Kuchnia w otwartej przestrzeni będzie często stanowiła umowną granicę między strefą roboczą a wypoczynkowym salonem. Jeśli mamy zabudowę w kształcie litery U, jej długość powinna wynosić co najmniej 360 cm. To suma długości wyspy (80 cm) odległości pomiędzy szafkami (2 × 80 cm) oraz samej głębokości szafek – 2 × 60. Przy zabudowie w kształcie litery L może być ona krótsza o jedną głębokość szafek i wynosić 300 cm.

Co na wyspie – blat, zlew, czy płyta?
Wyspa w kuchni może pełnić każdą z trzech funkcji. Wszystko zależy od układu instalacji i dostępnej w kuchni przestrzeni. Jeśli instalacja wodno-kanalizacyjna pozwala na odsunięcie od ścian, możemy na wyspie zamontować zlew lub zmywarkę. Brudne naczynia trafiają od razu na wyspę, a po sprzątnięciu możemy je odłożyć do szafki pod spodem.
Jeśli planujemy na wyspę przenieść płytę grzewczą, musimy też pamiętać o wyciągu. Nad płytą możemy przeciągnąć podwieszany sufit, który ukryje instalację wentylacyjną. W większej wyspie możemy zamontować też okap wpuszczany w szafkę lub wybrać model płyty zintegrowanej z funkcją pochłaniacza. Wtedy reszta zabudowy meblowej przy ścianie może ukryć pozostałe AGD i być praktycznym miejscem do przechowywania.
Jeśli nie mamy możliwości lub ochoty na przenoszenie instalacji, wyspa może spełniać funkcję dodatkowego miejsca na przechowywanie. Od wewnętrznej strony z pewnością przydadzą się nam dodatkowe szuflady lub szafki. W drugiej części wyspy można ukryć rzadko używane sprzęty kuchenne lub stworzyć w tym miejscu wygodny bar śniadaniowy. Jeśli wyspa jest wyższa niż zwykły stół, warto dokupić do niej wysokie stołki barowe, czyli hokery. Mogą stać się ciekawą ozdobą wnętrza i podkreślić jego charakter.
Oświetlenie nad wyspą
Jak prawidłowo oświetlić wyspę w kuchni? Oprawy oświetleniowe umieszczajmy centralnie nad wyspą, aby osoba stojąca przy blacie nie zasłaniała sobą padającego z niej światła. Powinny oświetlać przestrzeń roboczą w komfortowy sposób – nie powinny razić w oczy osób siedzących przy blacie lub w innej części pomieszczenia. Najlepiej sprawdzą się lampy wiszące, zawieszone dosyć nisko ponad blatem wyspy. Szukajmy nieprzezroczystych kloszy, ponieważ znajdą się na wysokości wzroku osoby stojącej – wtedy snop światła dokładnie oświetli wyłącznie przestrzeń roboczą i nie będzie oślepiać.
Przy wyspie nie może zabraknąć gniazda elektrycznego – tutaj doskonale sprawdzą się modele chowane w blacie lub gniazdka szafkowe, dzięki którym nie będziemy potykać się o kable przedłużaczy. To nie tylko niewygodne, ale przede wszystkim, bardzo niebezpieczne.

Wyspa to idealny dodatek do każdej większej kuchni. Optycznie wydziela strefy w przestrzeni dziennej i zapewnia piękny efekt wizualny. Może stać się nośnikiem ciekawego koloru, materiału czy kształtu. Pełni też funkcję integracyjną – wokół wyspy możemy spędzać czas na wspólnym, rodzinnym gotowaniu i posiłkach. Wyspa stanowi dodatkowe miejsce przechowywania i zapewnia cenną przestrzeń roboczą na blacie. Jej obecność znacznie skraca dystans między sprzętami.
Zanim zdecydujemy się na wyspę, warto zapytać o poradę architekta wnętrz lub doświadczonego projektanta rozwiązań kuchennych. Z pewnością pomogą rozwiązać ewentualne problemy, z którymi możemy spotkać się podczas remontu czy projektowania naszej kuchni.
Polecane artykuły:

