Przytulny soft loft – wnętrza domu pod Warszawą

Przytulny soft loft – wnętrza domu pod Warszawą

Duży dom pod Warszawą położony jest w malowniczej okolicy, z bliskim sąsiedztwem rzeki i lasu. Inwestorzy – małżeństwo z nastoletnim synem — zdecydowali się na wprowadzenie zmian, odświeżenie i doświetlenie przestrzeni. Dom przeszedł gruntowną metamorfozę pod okiem architektki Agnieszki Lesiuk. Jak wygląda teraz? Zajrzyjmy do wnętrz stworzonych w pracowni Art Design Studio.
3:00 min
0
0

W przestronnym domu na co dzień mieszkają trzy osoby, pies i dwa koty. Nowe wnętrza projektu architektki Agnieszki Lesiuk z Art Design Studio są ciepłe i zapraszające, ale jednocześnie bardzo nowoczesne i funkcjonalne, inwestorom zależało na stworzeniu praktycznej przestrzeni. Właściciele zdecydowali się na styl soft loft, czyli łagodne wydanie stylu industrialnego, pełne prostoty i rysunku naturalnego drewna. Industrialne elementy w tym stylu jedynie zaznaczają ramy estetyczne i przeplatają się z innymi, nowoczesnymi i minimalistycznymi składnikami aranżacji. Cały wystrój strefy dziennej spaja piękna posadzka z winylowych paneli imitujących drewno, zastosowana w salonie i w kuchni. Trwały materiał jest również bardzo praktyczny: niewrażliwy na zarysowania pazurkami i łatwy w utrzymaniu w czystości.

Autor:
Redakcja
Data:
16.02.2022
Loftowy salon z kozą i ażurowym stolikiem
Nowa aranżacja salonu jest jasna i przestronna. Fot. Marcin Jezierski

Strefa dzienna - salon wypoczynkowy

Domownicy lubią spędzać czas w salonie, dlatego zdecydowali się duże i komfortowe meble wypoczynkowe, na których mogą zrelaksować się po pracy. Projektantka wybrała narożnik Rio w kształcie litery U marki Befame. Tuż obok stanął fotel typu „uszak” Voss od Gala Collezione. Oba meble są wykończone trwałymi tkaninami Fargotex. Strefa wypoczynkowa salonu jest utrzymana w stonowanych odcieniach. Ocieplają ją musztardowe akcenty w postaci obicia fotela oraz zasłon okiennych. Pomiędzy uszakiem a kanapą stanął stolik kawowy z malowanego proszkowo metalu i szkła. Asymetryczne nóżki są wycięte w geometryczny, ażurowy wzór.


Biel w salonie tworzy neutralne tło dla rustykalnej cegły na ścianie telewizyjnej. Piękny, czerwony kolor nawiązuje do klasycznych elementów stylu industrialnego. Pod telewizorem stoi przysadzista komoda wykonana z litego drewna z czarnymi, stalowymi elementami. Mebel to autorski projekt przygotowany w pracowni Art Design Studio i zrealizowany na zamówienie do dopełnienia realizacji tego wyjątkowego domu.

Industrialny salon z czerwoną cegłą na ścianie
Surowa cegła ożywia prosto urządzone wnętrze. Fot. Marcin Jezierski
#Ściana RTV
sprawdź
Szaro-musztardowa przestrzeń wypoczynkowa w salonie
Meble wypoczynkowe pozwalają domownikom odetchnąć po ciężkim dniu w pracy lub dalekiej podróży. Fot. Marcin Jezierski

Przytulną atmosferę w salonie buduje kominek, położony na sąsiedniej ścianie. To wolnostojąca koza na drewno o nowoczesnej, owalnej formie. Zastąpiła dotychczasowy, ciężki i zajmujący przestrzeń murowany, dzięki czemu metraż salonu optycznie się powiększył.


W salonie warto również zwrócić uwagę na dopracowane oświetlenie. Inwestorzy chcieli bardziej doświetlić i rozjaśnić przestrzeń. Agnieszka Lesiuk połączyła różne rodzaje opraw w czarnym kolorze: oświetlenie górne to natynkowe reflektorki montowane na czarnych listwach oraz krótkie tuby. Na ścianach bocznych zawisły dwustronne kinkiety dające nastrojowe, rozproszone światło.

Grafitowa, loftowa jadalnia w kuchni
Stół w jadalni to realizacja jednego z projektów Art Design Studio.wykonanych do tego wnętrza Fot. Marcin Jezierski

Kuchnia i jadalnia

Szczególne miejsce w tym domu zajmuje kuchnia, którą z salonem spaja otwarta jadalnia. Podłużne wnętrze jest jasne i przestronne, dobrze doświetlone dużymi, odsłoniętymi oknami. Każdy centymetr powierzchni został praktycznie wykorzystany. Przechodząc do jadalni z części wypoczynkowej, widzimy dębowy stół na stalowych, malowanych proszkowo nogach. Mebel można rozłożyć w razie potrzeby – projekt stołu również postał w pracowni Agnieszki Lesiuk. Wokół niego stoją krzesła tapicerowane butelkowozielonym welurem. Zabudowa ma elegancki, klasyczny kształt z wyraźną ramką, jednak nasycony, grafitowy kolor i czarne uchwyty dodają jej industrialnego pazura. Szafki wiszące zajmują przestrzeń na ścianie aż do sufitu. Przeszklone, podświetlane witrynki tworzą dużo miejsca do przechowywania. Strefę jadalni ociepla rysunek jasnego drewna: dębowe blaty stołu oraz blat z fartuchem nad szafkami korespondują z odcieniami posadzki.

Jadalnia pod oknem w kuchni loftowej
Jadalnia oddziela kuchnię od części wypoczynkowej. Fot. Marcin Jezierski
Podłużna, loftowa kuchnia w graficie
Zabudowa kuchenna oferuje wiele miejsca do przechowywania i przygotowywania posiłków. Fot. Marcin Jezierski
Zabudowa ze zlewem pod oknem w kuchni
Okna w strefie jadalni i kuchni osłonięte są drewnianymi, ażurowymi żaluzjami. Fot. Marcin Jezierski

W części kuchennej projektantka zaplanowała dwurzędową zabudowę, zakończoną wysokimi słupkami ze sprzętem AGD: piekarnikiem i mikrofalówką z lewej oraz wnęką na wolnostojącą lodówkę side-by-side z prawej strony. Szafki dolne drugiej części kuchni są wykończone są białymi blatami z konglomeratu Technicstone. Długie blaty robocze ułatwią codzienne przygotowanie posiłków. Wiszące szafki naprzeciwko okna zostały podzielone na 2 segmenty: górne mają pełne fronty, natomiast dolne to przeszklone witrynki ze szprosami. Dzięki temu zabiegowi kuchnia w ciemnym kolorze stała się optycznie lżejsza i bardziej przyjazna. Meble kuchenne zostały wykonane w całości według projektu Art Design Studio. Fartuch pomiędzy szafkami wiszącymi a blatem został zabezpieczony hartowanym szkłem z dekoracyjnym nadrukiem. W zabudowie od strony zlewozmywaka projektantka stworzyła półki na wino i przeszklony barek na inne alkohole.

Biuro do pracy dla dwóch osób z zieloną ścianą
W gabinecie znajduje się komfortowe miejsce do pracy dla dwóch osób. Fot. Marcin Jezierski

Gabinet do pracy

W domu znajduje się również praktyczna przestrzeń do pracy. Osobny pokój pozwala lepiej oddzielić życie prywatne od pracy z domu i zachować work-life balance. Surową biel wnętrza przełamał ciemnozielony akcent kolorystyczny na jednej ze ścian. Zieleń jest doskonałym wyborem w przestrzeniach do pracy – uspokaja, poprawia zdolności skupienia uwagi oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie. We wnętrzu znajdują się 2 drewniane biurka do pracy z białymi elementami, wygodne, ergonomiczne fotele, pojemny regał na dokumenty oraz szklana witrynka. Gabinet pełni również funkcję minisiłowni — zmieścił się tu sprzęt do ćwiczeń.


Inwestorzy pragnęli, aby dom wydawał się bardziej przestronny i zapraszający, otwarty na otaczającą go zieleń. Założenia w pełni udało się zrealizować!


Projekt wnętrz: Agnieszka Lesiuk Art Design Studio

Zdjęcia: Marcin Jezierski

Podobne artykuły

Projekt mieszkania z pracownią
Dzięki połączeniu dwóch mieszkań w centrum Poznania, powstał apartament, który w praktyczny sposób łączy funkcje mieszkania...
czytaj więcej
Nowoczesna enklawa w sercu miasta
Apartament w centrum to miejska przystań, gdzie podczas podróży do stolicy mogą zatrzymać się właściciele. Na co dzień mieszkają...
czytaj więcej