Japońskie inspiracje w 58-metrowym mieszkaniu

Japońskie inspiracje w 58-metrowym mieszkaniu

Najnowszy projekt 58-metrowego mieszkania pracowni PRZESTRZENIE to doskonały przykład wnętrza stworzonego z dbałością o szczegóły. Architekt Magdalena Daszkiewicz stworzyła funkcjonalną i komfortową przestrzeń, którą wyróżniają ciekawe materiały oraz niebanalne rozwiązania, inspirowane japońskimi domami wertykalnymi.
3:00 min
0
0

Architekt Magdalena Daszkiewicz w swoim nowym projekcie sięgnęła po wzorce znane z japońskiej architektury wnętrz. Dzięki temu w rezultacie powstała przytulna przestrzeń o minimalistycznym charakterze. Duża w tym zasługa dobrze dobranych materiałów oraz kolorów. Wnętrza w tym stylu wyróżnia przede wszystkim harmonia i prostota, wynikające ze zrozumienia tego, że funkcja podąża za formą, a nie na odwrót.

Autor:
Redakcja
Data:
23.06.2022
projekt mieszkania pracowni Przestrzenie 01 / Fot. Mikołaj Dąbrowski
Wyrazista klatka schodowa została zagospodarowana w ciekawy sposób. Architektka wykorzystała maksimum jej potencjału. Fot. Mikołaj Dąbrowski

Design po japońsku

Znajdujące się w apartamentowcu mieszkanie było sporym wyzwaniem dla projektantki – dużą część przestrzeni zajmowały schody. Wpłynęło to na formę projektu części dziennej oraz kuchni. Wystrój wnętrza skupiony jest wokół obszernej klatki schodowej, co zaburzało kompozycję przestrzenni zarówno od strony wizualnej, jak i funkcjonalnej.

projekt mieszkania pracowni Przestrzenie / Fot. Mikołaj Dąbrowski
Pomimo ograniczonej przez klatkę schodową przestrzeni, projektantce udało się stworzyć spójne i nieprzeładowane elementami wyposażenia wnetrze. Fot. Mikołaj Dąbrowski

Do projektu wraz z moim zespołem wykorzystaliśmy stalową strukturę, będącą schodami i przestrzenią do przechowywania. W zabudowie znaleźliśmy miejsce dla kociej kuwety, lodówki i regał, który od strony dziennej mieści wiele książek właścicieli mieszkania. Pomimo zastosowania wielu praktycznych rozwiązań, konstrukcja zajęła bardzo mało miejsca – opowiada Magdalena Daszkiewicz.


projekt mieszkania pracowni Przestrzenie 03 / Fot. Mikołaj Dąbrowski
Chociaż część kuchenna zajmuje niewielką powierzchnię, jest funkcjonalna i ciekawie urządzona. Na szczególną uwagę zasługuje charakterystyczna, niewielka wyspa. Fot. Mikołaj Dąbrowski

Charakterystyczny element nie był jednak przeszkodą dla zdolnej projektantki, która postanowiła mądrze go wykorzystać ze względu na jego multifunkcjonalność. Ostatecznie charakterystyczne schody nie tylko podkreślają wyjątkowy charakter wnętrza, ale wręcz nadają całości efekt „wow”.

W poszukiwaniu harmonii

Mieszkanie posiada dwie kondygnacje – na dole ulokowano przestrzeń dzienną, na którą składa się salon z aneksem kuchennym, z kolei na górze znajduje się sypialnia. Górna część oprócz miejsca do spania została wyposażona w półotwartą łazienkę i pojemną szafę, która pełni zarazem funkcję garderoby. Warto zwrócić uwagę na wykorzystane w aranżacji materiały. Ściany zostały pokryte tynkiem naturalnym, z kolei podłogę zdobi beton. W łazience wykorzystano system malarski – tapetę z farbą – zamiast standardowych płytek.

projekt mieszkania pracowni Przestrzenie 05 / Fot. Mikołaj Dąbrowski
Prosty wystrój w naturalny sposób wspomaga odpoczynek. Fot. Mikołaj Dąbrowski

Prawdziwy popis umiejętności architektki jest jednak widoczny na dole. Nad wyspą znajduje się charakterystyczna, wielokrotnie nagradzana lampa polskiej marki Pani Jurek. Jednak kluczowym elementem, jeśli chodzi o aranżację dolnej kondygnacji, jest skórzana kanapa w camelowym odcieniu.

projekt mieszkania pracowni Przestrzenie 06 / Fot. Mikołaj Dąbrowski
Charakterystyczna lampa w camelowym kolorze przykuwa wzrok charakterystyczną formą, dobrze współgrając zarazem z innymi elementami wystroju. Fot. Mikołaj Dąbrowski

Kanapa, wisząca lampa i wszystkie dodatki camelowe dodaliśmy, aby ożywiały wnętrze. Sam kolor jest mocno nieoczywisty, ale dodał wnętrzu energii i świetnie współgra z czarnymi elementami – dodaje Magdalena Daszkiewicz.

Minimalistyczna łazienka

Na osobną wzmiankę zasługuje również łazienka. Wnętrze to w harmonijny sposób łączy biel, szarość i czerń, które urozmaicone zostały przez zabudowę w pistacjowym kolorze. Wolnostojąca wanna pięknie prezentuje się na tle wnętrza i wręcz zaprasza do odprężenia się i wzięcia długiej, rozluźniającej kąpieli. Również tutaj daje o sobie japońska sztuka projektowania – brak tutaj zbędnych dodatków zdobień i innych elementów. Jest to szczególnie istotne w tym wnętrzu, gdyż nic nie rozprasza naszej uwagi i umysł w całości może skupić się na odpoczynku. Wnętrze to idealnie wpisuje się w zamysł stojący za aranżacją pracowni PRZESTRZENIE, który zakładał stworzenie miejsca, które nie będzie narzucało się formą, i będzie tworzyło przestrzeń do wypoczynku oraz spędzania czasu wolnego z najbliższymi.

projekt mieszkania pracowni Przestrzenie 09 / Fot. Mikołaj Dąbrowski
Płytki ułożone tylko do wysokości 120 cm to praktyczne rozwiązanie. Dzięki temu wnętrze nabiera lekkości, nie tracąc na funkcjonalności. Fot. Mikołaj Dąbrowski
Projekt Pracowni Przestrzenie.jpg
Płytki z delikatnym wzorem lastryko stanowią idealne tło dla pastelowych mebli łazienkowych. Fot. Mikołaj Dąbrowski

Zobacz również

Styl japandi - prosto i komfortowo
We współczesnym, dynamicznym, pełnym kolorów i dźwięków świecie dom jest miejscem, w którym często poszukujemy wytchnienia...
czytaj więcej
Skandynawski apartament z tarasem
Piękny apartament z tarasem na dachu należy do czteroosobowej rodziny – małżeństwa z dwójką małych dzieci. Jednym z najważniejszych...
czytaj więcej