Wybieramy płytki do jadalni
Sprawdź parametry techniczne
Podłogę wybieramy na lata, dlatego warto przyjrzeć się parametrom i właściwościom materiałów. Płytki w jadalni powinna być antypoślizgowe, odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Doskonale sprawdzi się gres, który jest trwałym, wytrzymałym materiałem. Podczas zakupu sprawdź, czy dane płytki są rektyfikowane. Krawędzie frezowane pod kątem prostym umożliwiają zastosowanie minimalnej spoiny. Dzięki temu, bez problemu utrzymamy fugi w czystości.
Jaki kolor wybrać?
Przygotowując projekt jadalni pamiętajmy o spójności. Wybór kolorystyki płytek w jadalni powinien nawiązywać do pozostałych pomieszczeń. Zadbajmy o to, żeby jadalnia była spójna z kuchnią i salonem, zwłaszcza jeśli mamy do dyspozycji jedną, otwartą przestrzeń. Doskonale sprawdzą się płytki w formacie 60 x 60cm utrzymane w stonowanej kolorystyce: delikatne szarości, beże. Delikatna płytka bazowa nie zdeterminuje wnętrza, wydobędzie piękno mebli do jadalni. Do wyboru mamy płytki podłogowe gresowe o różnym wykończeniu: macie, połysku i lappato.
Materiały inspirowane naturą
Kolejnym, popularnym rodzajem płytek są kolekcje inspirowane naturalnym drewnem. Płytki wiernie naśladujące deski, ocieplają wizualnie wnętrze. Zaletą tego rodzaju rozwiązań jest połączenie naturalnej, ciepłej kolorystyki i zachowanie praktycznych, użytkowych właściwości. Płytki drewnopodobne dostępne są w wielu kolorach i wymiarach, z pewnością dobierzemy rodzaj pasujący do naszego wnętrza. Podczas ostatecznej decyzji weźmy pod uwagę kolor mebli, zabudowy kuchennej, elementów, które umieścimy w danej przestrzeni. Zadbajmy o to, żeby całość była spójna, niech płytka podłogowa będzie stonowaną bazą, do której z łatwością dopasujemy pozostałe wyposażenie. Płytki możemy ułożyć w standardowy sposób, z podobnym przesunięciem, jak deski, wiele formatów do wyboru pozwala także ułożyć płytki w klasyczną jodełkę.