Aranżacja mieszkania na warszawskiej Woli

Aranżacja mieszkania na warszawskiej Woli

Realizacja projektu mieszkania na Warszawskim osiedlu Wola to doskonały przykład konsekwentnego i przemyślanego projektowania. Wnętrza autorstwa Beaty Napierały powstały w pracowni Modify -Architektura Wnętrz. Aranżacja utrzymana jest w odcieniach bieli i szarości a stonowaną bazę uzupełniono niezwykłymi odcieniami metali szlachetnych, akcentami geometrycznymi oraz nowoczesnymi materiałami wykończeniowymi. 
3:00 min
0
0

Mieszkanie ma powierzchnię 71 mkw. Pracę nad projektem architektka Beata Napierała rozpoczęła od wprowadzenia kilku znaczących zmian w układzie funkcjonalnym mieszkania – przesunięcie ścian i instalacji pozwoliło lepiej dostosować przestrzeń do potrzeb inwestorów. Biel i szarość to ulubione barwy pani domu, dlatego to właśnie one stały się bazą całej koncepcji. Neutralne tło pozwoliło na dodatnie prostych, geometrycznych brył mebli i wzorów. Drewniane elementy oraz dodatki w odcieniach miedzi i złota ubarwiają całość w stylowy i nowoczesny sposób.

Autor:
Redakcja
Data:
19.07.2021
Cosentino1.jpg
Strefa dzienna mieszkania obejmuje aneks kuchenny, jadalnię oraz salon wypoczynkowy. Fot. Michał Młynarczyk
Cosentino2.jpg
W stonowanym salonie wyraźnym, kolorystycznym akcentem jest ściana za telewizorem. Fot. Michał Młynarczyk
Cosentino3.jpg
W tej aranżacji to dodatki grają pierwsze skrzypce. Fot. Michał Młynarczyk

W miedzianym blasku

Stonowana baza wypełnia większą część strefy dziennej mieszkania. Odcienie bieli i szarości spotkamy w salonie, kuchni i przedpokoju. Niezaprzeczalnym atutem mieszkania są duże okna – wprowadzają do wnętrz dużo naturalnego światła i optycznie je powiększają. Drewnopodobna posadzka z winylowych paneli wnosi do aranżacji przytulny, domowy element. O komfort wypoczynku dbają gięte krzesła i szara, narożna kanapa. Główną atrakcją przestrzeni wypoczynkowej stała się jednak ścianka telewizyjna, wykończona laminatem imitującym miedzianą blachę o realistycznie szczotkowanej powierzchni.

Cosentino4.jpg
Punkt centralny aranżacji stanowi ścianka telewizyjna, wykończona fornirem imitującym miedziane płyty. Fot. Michał Młynarczyk

Praktyczny blat kuchenny

Serce mieszkania z pewnością znajduje się w kuchni. Również ta część mieszkania konsekwentne realizuje założenia kolorystyczne projektu. Minimalistyczna zabudowa w pełni wykorzystuje dostępną przestrzeń. Inwestorka marzyła o wygodnym blacie roboczym. Projektantka z pracowni Modify postanowiła wykorzystać sprawdzony materiał-konglomerat Cosentino Silestone w odcieniu Lagoon. Odcień doskonale podkreśla bazową kolorystykę, a trwałość konglomeratu zapewni wysoki komfort użytkowania kuchni.

Cosentino5.jpg
Blat roboczy z konglomeratu świetnie sprawdza się w intensywnie użytkowanych kuchniach. Fot. Michał Młynarczyk
Cosentino8.jpg
Biała, minimalistyczna kuchnia wykonana na wymiar. Fot. Michał Młynarczyk
Cosentino6.jpg
Przy aneksie znalazł się też półwysep z barem śniadaniowym i wysokimi hokerami. Fot. Michał Młynarczyk

Sypialnia z geometrycznym motywem

W centrum pomieszczenia znalazła się łóżko z dekoracyjnym zagłówkiem. Tapicerka wezgłowia została poprzecinana dekoracyjnymi listwami w złotym odcieniu. Dębowy fornir pojawiający się na szafkach nocnych oraz dekoracyjnym panelu wnosi do wnętrza przytulne, domowe ciepło. Boki wezgłowia ozdabiają pozostałe listwy LED, które dają przyjemne, nastrojowe światło, podkreślając wypoczynkowy charakter sypialni.

Cosentino9.jpg
Główną atrakcją sypialni stanowi łóżko z dekoracyjnym, tapicerowanym zagłówkiem. Fot. Michał Młynarczyk

Konglomerat w łazience

Łazienka z osobno wydzieloną toaletą, są utrzymane w podobnych odcieniach bieli i szarości, ocieplone szafkami z jasnego drewna. W strefie umywalkowej znalazła się dekoracyjna, geometryczna tapeta oraz czarne baterie. W obu pomieszczeniach pod umywalkami znalazły się te same blaty z konglomeratu Cosentino Silestone, uprzednio spotkane w kuchni. Blat o właściwościach wodoodpornych doskonale odnajdzie się w wymagającej przestrzeni.

Cosentino11.jpg
Czarna armatura i wyposażenie dodają łazience nowoczesnego wyrazu. Fot. Michał Młynarczyk
Cosentino10.jpg
Aranżacja toalety z intrygującą umywalką blatową o wzorze marmuru. Fot. Michał Młynarczyk

Projekt: Beata Napierała, pracownia Modify - Architektura Wnętrz

Zdjęcia: Michał Młynarczyk

Podobne artykuły

Małe mieszkanie w Krakowie
Na krakowskim Podgórzu w nowej kamienicy, tuż nad Wisłą powstało wyjątkowe mieszkanie. Harmonijne, 32-metrowe wnętrze zostało...
czytaj więcej
Wrocławskie mieszkanie w klimacie nowoczesnej klasyki
Bulwary Książęce to wyjątkowe wrocławskie osiedle – położenie u zbiegu dwóch ramion Odry w bezpośrednim sąsiedztwie centrum...
czytaj więcej