Blaty do kuchni - rodzaje

Blaty do kuchni - rodzaje

Wygodny blat roboczy to podstawa w każdej kuchni. Aranżując piękne i funkcjonalne wnętrze, warto upewnić się, że wybierzemy ten najlepiej pasujący do naszych potrzeb i oczekiwań. Musi być trwały i gotowy na najtrudniejsze kuchenne wyzwania. Poznaj wszystkie wady i zalety materiałów i rodzajów blatów kuchennych.
3:00 min
0
0

Blaty laminowane z płyty meblowej


To najpopularniejszy rodzaj blatów kuchennych, za których sukcesem stoją przede wszystkim stosunkowo niska cena i ogromny wybór dekorów. Rdzeń blatu wykonany jest z płyty wiórowej, pokrytej laminatem. W szerokim asortymencie blatów laminowanych znajdziemy różnorodne wzory, w tym imitujące beton, drewno czy marmur, co pozwala dopasować blat do każdego stylu kuchni. Najpopularniejsze dostępne na rynku określane są jako laminaty HPL lub CPL, zawierające termoutwardzalne żywice. Nowoczesne laminaty są odporne na działanie pary wodnej i promieni UV. Nie odbarwiają się ani nie puchną po kontakcie z delikatnymi środkami czyszczącymi. Są higieniczne i antybakteryjne. Występują w wielu rodzajach wykończeń – od gładkiej w macie i połysku, przez wysoki połysk, który optycznie powiększa przestrzeń i rozjaśnia wnętrze, po strukturę naturalnego drewna lub skórki pomarańczy. Blaty laminowane charakteryzują się łatwością utrzymania w czystości, co stanowi ich dużą zaletę. Dodatkowo, blaty laminowane są wykończone trwałym obrzeżem, które zabezpiecza krawędzie przed uszkodzeniami.

Autor:
Redakcja
Data:
22.05.2019
Aktualizacja:
03.12.2025
Patchworkowa ściana w kuchni Paradyż Orrios
Drewniany blat jest ponadczasowym rozwiązaniem i wygląda świetnie nawet w nowoczesnych kuchniach. Fot. Ceramika Paradyż
Orrios/Orion
Marka Paradyż
sprawdź
Paradyż Orrios Motyw A
Płytka ścienna, 30x60 cm
sprawdź
Paradyż Orrios Motyw B
Płytka ścienna, 30x60 cm
sprawdź
Bar na przedłużeniu blatu w kuchni
Blaty z płyty meblowej dają wiele kreatywnych możliwości — przedłużony blat z szafki możemy wykorzystać jako blat barowy. Projekt:KT Projektowanie Wnętrz

Jakie wady mają laminowane blaty kuchenne?


Blaty laminowane charakteryzują się odpornością na większość czynników chemicznych, takich jak kwasy spożywcze czy barwniki, jednak są podatne na uszkodzenia mechaniczne – nie należy stawiać na nich gorących garnków bez podkładki termoizolacyjnej. Przygotowując posiłki, stosuj deski do krojenia. Do czyszczenia używaj tylko nieinwazyjnych detergentów – silne środki mogą prowadzić do uszkodzeń powierzchni. Ważne jest szybkie usuwanie plam, zwłaszcza z kawy, aby nie wnikały w powierzchnię blatu i nie powodowały trwałych przebarwień. Każde wycięcie i połączenie w blacie laminowanym trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed działaniem wody i wilgoci, zwłaszcza w okolicach zlewu.

Minimalistyczna kuchnia ze złotym okapem
Blaty z laminatem HPL to tańsza alternatywa dla spieków i naturalnych kamieni. Projekt: BOHE Architektura

Blaty z kompozytów

Znane i lubiane w budynkach użyteczności publicznych coraz chętniej wchodzą do nowoczesnych kuchni. Blaty kompozytowe są trwałe, nienasiąkliwe oraz dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej i kilku wariantach grubości. Charakteryzują się wysoką jakością wykonania, a ich uniwersalność daje możliwość tworzenia spójnych aranżacji w różnych stylach – od nowoczesnych, przez klasyczne, aż po elegancki styl glamour. Nadają się do tworzenia połączeń bezspoinowych, dzięki czemu uzyskamy efekt jednolitej płaszczyzny nawet na długim odcinku blatu i bez problemu stworzymy obłe kształty i zaokrąglenia. Blaty kompozytowe są przyjemne w dotyku, a ich gładka powierzchnia pozwala na optyczne powiększenie przestrzeni kuchennej. Odpryski i uszkodzenia można łatwo spolerować, lub naprawić. Świetnie wyglądają w towarzystwie kompozytowych zlewozmywaków w tym samym kolorze.

Czego w takim razie możemy się obawiać? Koszt blatu z kompozytu będzie oczywiście wyższy niż laminowanego. Stosowanie i obróbka tego materiału wymagają fachowych umiejętności – upewnij się, że prace wykończeniowe zrealizuje doświadczona i profesjonalna ekipa.

Industrialna kuchnia z blatami Silestone Kitchen Silver Lake
Kompozytowe blaty są świetną alternatywą dla klasycznych rozwiązań - są trwałe i pięknie prezentują się we wnętrzach. Fot. Cosentino
Blat z kompozytu  Dekton Natura imitujący naturalny marmur
Blat kuchenny narażony jest na trudne warunki i często staje przed nowymi wyzwaniami, warto więc dbać o jego odpowiednią pielęgnację podczas codziennych porządków. Fot. Cosentino

Blaty drewniane

Niezaprzeczalną przewagą drewnianego blatu są jego walory estetyczne. Do kuchni polecamy gatunki twarde, takie jak dąb, jesion, buk czy orzech. Odpowiednio zaimpregnowany blat z drewna klejonego będzie trwały i użyteczny przez wiele lat. Ten ekologiczny materiał nie wychodzi z mody, a prawidłowo konserwowany pięknie się zestarzeje i nada wnętrzu wyjątkowego charakteru. Blaty drewniane są łatwe w formowaniu i obróbce. Dobrą alternatywą dla surowych desek jest drewno klejone, uzyskiwane przez połączenie ze sobą kilku cieńszych desek. Oferuje dekoracyjny rysunek naturalnego materiału, jednak blat z drewna klejonego jest trwalszy i bardziej odporny na codzienne użytkowanie w kuchni.

Pamiętajmy, że blat drewniany wymaga stałej konserwacji i odpowiedniej pielęgnacji. Nie jest odporny na wysoką temperaturę i zaplamienia. Łatwo go uszkodzić podczas krojenia – miękkie drewno nie jest odporne na uderzenia i zarysowania.

Kuchnia z ornamentami Paradyż Rodari
Drewno to uniwersalny materiał, dlatego sprawdzi się w kuchniach w różnym stylu. Fot. Ceramika Paradyż
Paradyż Rodari Red
Płytka ścienna, 9,8x19,8 cm
sprawdź
Paradyż Rodari Bianco
Płytka ścienna, 9,8x19,8 cm
sprawdź
Paradyż Rodari Red
Płytka ścienna, 9,8x9,8 cm
sprawdź
Paradyż Rodari Blue
Płytka ścienna, 9,8x9,8 cm
sprawdź
Paradyż Rodari Bianco
Płytka ścienna, 9,8x9,8 cm
sprawdź
Rodari
Marka Paradyż
sprawdź
Paradyż Rodari Blue
Płytka ścienna, 9,8x19,8 cm
sprawdź
Biała jodełka nad drewnianym blatem
Drewno klejone jest wytwarzane poprzez sklejanie ze sobą kilku warstw cienkich desek. Uzyskamy materiał o bardziej odporny i trwalszy, niż drewno surowe. Projekt: Simple Art Form

Blaty kamienne

Blat z kamienia to synonim luksusu i dobrego smaku. Estetyka naturalnych materiałów to jeden z niesłabnących trendów w urządzaniu kuchennych wnętrz. Blaty kamienne do kuchni są trwałe i odporne na wysokie temperatury. Bez większego problemu spolerujemy drobne rysy na ich powierzchni. Granity i marmury należą do najczęściej wybieranych kamieni na blaty – granit ceniony jest za swoją wyjątkową trwałość, odporność na zarysowania oraz łatwość czyszczenia, a także naturalny wygląd, który sprawia, że jest popularnym wyborem do różnych aranżacji kuchni i łazienek. Blaty kamienne zapewniają estetyczne wykończenie kuchni i są idealne do przygotowywania posiłków, przechowywania składników oraz organizacji przestrzeni do gotowania i jedzenia. Podkreślą aranżacje kuchni nowoczesnych, klasycznych i vintage.

Blaty wykonane z kamienia naturalnego należy prawidłowo impregnować, a do czyszczenia należy używać wyłącznie specjalnych środków do mycia kamienia. Zbyt mocna chemia domowa może zmatowić kamień i nieestetycznie go odbarwić.

Biały półwysep z lodówką na wino
Kamienne blaty będą idealnym uzupełnieniem klasycznych, frezowanych szafek. Projekt. VISO Pracownia Projektowa Aleksandra Wiśniowska-Lesiak

Blaty ze spieków kwarcowych

Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych wykonane są z mieszanki naturalnego minerału i żywicznych spoiw. Mają wszystkie zalety naturalnego kamienia, łącznie z jego estetycznym wyglądem. Są jednak lżejsze i tańsze niż blaty z granitu czy marmuru. Spieki kwarcowe charakteryzują się także wysoką odpornością na większość czynników zewnętrznych, takich jak kwasy spożywcze czy barwniki, co zapewnia ich trwałość i funkcjonalność. Dodatkowo, blaty ze spieków kwarcowych dają możliwość dopasowania do swojej kuchni – niezależnie od stylu, pozwalają na stworzenie zarówno nowoczesnych, klasycznych, jak i minimalistycznych aranżacji. Spieki kwarcowe występują w kilku wariantach. Montaż i obróbka spieków wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności, dlatego montaż blatów ze spieku w kuchni musi wykonać doświadczony fachowiec. Możemy wybierać spośród wielu wzorów, kamieni i grubości spieków kwarcowych.

Fragment kuchni z jasnym lastryko na fartuchu
Wybierając kolor i wzór blatu, warto zwrócić uwagę na wracające do łask lastryko — wzór drobnoelementowego kruszywa pięknie komponuje się z odcieniami drewna, bielą i szarością.
Czarny aneks z matowymi, gładkimi frontami
Cienkie blaty kuchenne ze spieków prezentują się lekko i nowocześnie. Fot Better Home Interior Design
Rodzaje frontów kuchennych
Meble to nieodzowny element wyposażenia wnętrza każdej kuchni. Styl wnętrza i ogólne wrażenie estetyczne pomieszczenia są...
Co na ścianę nad blatem w kuchni?
Ściana nad blatem w kuchni jest integralną częścią aranżacji pięknych i praktycznych kuchni. Codziennie poddawana jest wymagającym...

Blaty stalowe

Blaty stalowe do kuchni to blaty drewniane lub z płyty, pokryte arkuszem wysoko odpornej stali nierdzewnej. Ich powierzchnia jest trwała i niewrażliwa na zaplamienie. Są higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości, dlatego chętnie są stosowane w lokalach gastronomicznych. Wprowadzają do wnętrza wyjątkowy, industrialny klimat. Projekt i wykonanie blatu ze stali nierdzewnej na wymiar to dość skomplikowany proces. Ze względu na miękki rdzeń, należy odpowiednio zabezpieczyć wszelkie wycięcia, styki i połączenia, zwłaszcza w obrębie zlewozmywaka i kuchenki. Na blacie stalowym zarysowania są bardzo widoczne, dlatego wybierzmy szczotkowaną lub matową powierzchnię - dłużej pozostanie estetyczna.

Czarne szafki z białym blatem i fartuchem z mozaiki
Jeśli szukamy kreatywnych rozwiązań, warto wykonać blat kuchenny z płytek gresowych lub mozaiki. Ceramikę układamy na odpowiednio przygotowanej konstrukcji z wilgocioodpornej płyty meblowej lub gipsowo-kartonowej. Projekt: Polymetric Studio

Pielęgnacja blatów

Aby blaty kuchenne przez długi czas zachwycały estetycznym wykończeniem i nie traciły swoich właściwości, warto zadbać o ich odpowiednią pielęgnację. Blaty laminowane są odporne na wilgoć i zarysowania, co czyni je praktycznym wyborem do nowoczesnych wnętrz. Wystarczy regularnie je czyścić delikatnymi środkami, by zachowały swój wygląd na lata. W przypadku blatów drewnianych kluczowe jest stosowanie specjalnych impregnatów, które zabezpieczają powierzchnię przed wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi. Regularna pielęgnacja blatów kuchennych nie tylko przedłuża ich trwałość, ale także pozwala cieszyć się wysoką jakością i pięknym wyglądem każdego dnia, niezależnie od intensywności użytkowania.

Drewniana kuchnia z lastryko
Szeroki wybór dostępnych wzorów sprawi, iż każdy dobierze odpowiedni blat do swojej wymarzonej aranżacji. Fot. Domni.pl
Arch
Marka Cerrad
sprawdź
Tubądzin Masovia Senape B Gloss STR
Płytka ścienna (13 wzorów- pakowane losowo), 7,8x29,8 cm
sprawdź
Beżowo-żółta kuchnia ze wzorem lastryko
autor: Domni.pl
sprawdź
Franke Lina 115.0626.053
Bateria kuchenna z wyciąganą wylewką, czarny mat
sprawdź
Nowa Gala Arch Gris
Płytka uniwersalna mat, 59,7x59,7 cm
sprawdź

Podobne artykuły

Kuchnia w stylu industrialnym
Styl industrialny inspirowany jest rozwiązaniami przemysłowymi, estetyką starych fabryk, surowymi wnętrzami wielkopowierzchniowych...
Kuchnia w stylu skandynawskim
Styl skandynawski jest obecnie to jednym z najpopularniejszych stylów w wystroju domów i mieszkań. To przede wszystkim jasne...