Naturalnie i przytulnie – realizacja NOM studio w Piotrkowie Trybunalskim

Naturalnie i przytulnie – realizacja NOM studio w Piotrkowie Trybunalskim

Właściciele przestronnego domu w Piotrkowie Trybunalskim poszukiwali sposobu na dostosowanie wystroju wnętrz do potrzeb trzyosobowej rodziny. Z odpowiedzią przybyły architektki Monika Ledzion oraz Joanna Michalska, reprezentujące pracownię NOM studio.
3:00 min
0
0

Inwestorom zależało na stworzeniu przytulnej przestrzeni, w której można zrelaksować po pracy i zarazem atrakcyjne miejsce do odpoczynku dla całej rodziny. Wobec tego projektantki zdecydowały się na jasną, neutralną kolorystykę. Ponadczasowa biel oraz odcienie beżu świetnie łączą się z różnymi odcieniami drewna, oraz imitującymi kamień płytkami. Strefę dzienną cechuje otwarty układ, który sprawia, że przestrzeń wydaje się przestronniejsza.

Autor:
Redakcja
Data:
30.03.2022
Piotrkow Full Res-11.jpg
Jasna kolorystyka doskonale prezentuje się w otwartych, przestronnych wnętrzach. Fot. Raspberry Workshop

Kamienne motywy w kuchni

Pierwszym, co przykuwa uwagę po wejściu, jest kuchnia. Płytki inspirowane trawertynem tworzą doskonałe połączenie z teksturą drewna zdobiącą blat oraz część zabudowy kuchennej. Bazę we wnętrzu stanowi jednak biel, która przeważa we wnętrzu. Połyskujące fronty mebli w tym kolorze doskonale łączą się z imitującymi naturalne materiały elementami wystroju. Uwagę w strefie kuchennej zwraca charakterystyczne oświetlenie nad blatem baru śniadaniowego, przy którym można w komfortowych warunkach zjeść szybkie śniadanie i wypić poranną kawę.

nom2.jpg
Imitujące trawertyn płytki doskonale komponują się z drewnianymi elementami i bielą. Fot. Raspberry Workshop

Jadalnia z dużym stołem

Jasna kolorystyka przeważa również w strefie jadalnianej, gdzie białe ściany doskonale współgrają z jasnymi, imitującymi kamień płytkami podłogowymi. Centralny element aranżacji stanowi duży stół, przy którym może komfortowo zasiąść osiem osób. Drewniane meble oraz długie zasłony sprawiają, że na pierwszy rzut oka surowa przestrzeń wydaje się dużo przytulniejsza.

Piotrkow Full Res-6.jpg
Jasna, dobrze oświetlona jadalnie to doskonałe miejsce na spotkania w dużym gronie. Fot. Raspberry Workshop

Pełen relaks w salonie

Z jadalni przechodzimy do salonu, który stanowi prawdziwą oazę spokoju. Drewno zdobiące podłogę oraz ścianę w strefie TV nadaje tej części domu przytulny, pełen ciepła charakter. Centralne element tego wnętrza stanowi komfortowa, szara sofa narożna z eleganckim stolikiem kawowym, tworząc idealne miejsce do odpoczynku, ale również spotkań towarzyskich. Ciekawe urozmaicenie wystroju stanowi tu wygodny fotel w różowym kolorze. Wypoczynkowy charakter tej przestrzeni podkreśla nowoczesny kominek, który doskonale wkomponowuje się w aranżację.

Piotrkow Full Res-3.jpg
Szare elementy wystroju doskonale łączą się z ciepłym odcieniem drewna. Fot. Raspberry Workshop

Najbardziej zadowolone jesteśmy z przestrzeni kuchennej oraz salonowej. Neutralne barwy w postaci beżu i bieli uzupełnione zostały drewnianymi elementami – opowiadają o projekcie architektki.

Złote akcenty w łazience dla gości

Łazienka stworzona z myślą o gościach wyróżnia się na tle jednolitej koncepcji. Dominują tam ciemne płytki, które uzupełnione zostały o niebieskie i złote elementy. Uwagę przykuwa tam duże, okrągłe lustro z podświetleniem oraz charakterystyczne, nieregularne kafelki w charakterystycznym, złocistym odcieniu.


Piotrkow Full Res-23.jpg
Nieregularne, złote kafelki tworzą piękną oprawę strefy umywalkowej. Fot. Raspberry Workshop

Łazienka z myślą o każdym domowniku

O wiele bardziej spójna z pozostałymi wnętrzami jest za to prywatna łazienka domowników. Przestronne wnętrze w drewnie tworzy doskonałe warunki do relaksu w wannie po długim dniu. Uwagę w tym pomieszczeniu zwraca ścianka, które dzieli je na pół. Wykorzystano ją w celu stworzenia dla pani domu miejsca na toaletkę, na której bardzo jej zależało. Ściana dzieli tym samym przestrzeń w łazience na męską i żeńską. Dzięki temu zabiegowi każdy z domowników uzyskał po umywalce tylko dla siebie.

Piotrkow Full Res-26.jpg
Nieszablonowe rozwiązanie w postaci dodatkowej ścianki pozwoliło zrealizować życzenie właścicielki i stworzyć w łazience prywatną strefę tylko dla niej. Fot. Raspberry Workshop

Największym wyzwaniem podczas pracy było zaprojektowanie łazienki z aż 3 umywalkami. Każdy domownik miał mieć swoją, pani domu chciała mieć swoją oddzielną strefę – mówią projektantki z NOM studio.

Zobacz również

Dom pod Poznaniem
Rezydencja w Chybach pod Poznaniem łączy w sobie komfort wypoczynku wśród przyrody i wielkopolskich jezior z bliskością dużego...
czytaj więcej
Rodzinny dom pod Opolem
W projekcie domu stworzonym przez pracownię FABRYK-ART dominuje jasna kolorystyka, ocieplona drewnem. Wnętrze urozmaicają...
czytaj więcej