
Rodzaje blatów kuchennych
Blaty z płyty meblowej
To najpopularniejszy rodzaj blatów kuchennych, za których sukcesem stoją przede wszystkim stosunkowo niska cena i ogromny wybór dekorów. Rdzeń blatu wykonany jest z płyty wiórowej, pokrytej laminatem. Najpopularniejsze dostępne na rynku określane są jako laminaty HPL lub CPL, zawierające termoutwardzalne żywice. Nowoczesne laminaty są odporne na działanie pary wodnej i promieni UV. Nie odbarwiają się ani nie puchną po kontakcie z delikatnymi środkami czyszczącymi. Są higieniczne i antybakteryjne. Występują w wielu rodzajach wykończeń – od gładkiej w macie i połysku przez strukturę drewna lub skórki pomarańczy.
Jakie wady mają laminowane blaty kuchenne? Nie są odporne na bardzo wysoką temperaturę – nie należy stawiać na nich gorących garnków bez podkładki termoizolacyjnej. Przygotowując posiłki, stosuj deski do krojenia. Do czyszczenia używaj tylko nieinwazyjnych detergentów – silne środki mogą prowadzić do uszkodzeń powierzchni. Każde wycięcie i połączenie w blacie laminowanym trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed działaniem wody i wilgoci.

Blaty z kompozytów
Znane i lubiane w budynkach użyteczności publicznych coraz chętniej wchodzą do nowoczesnych kuchni. Są trwałe, nienasiąkliwe oraz dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej i kilku wariantach grubości. Nadają się do tworzenia połączeń bezspoinowych, dzięki czemu uzyskamy efekt jednolitej płaszczyzny nawet na długim odcinku blatu i bez problemu stworzymy obłe kształty i zaokrąglenia. Odpryski i uszkodzenia można łatwo spolerować lub naprawić. Świetnie wyglądają w towarzystwie kompozytowych zlewozmywaków w tym samym kolorze.
Czego w takim razie możemy się obawiać? Koszt blatu z kompozytu będzie oczywiście wyższy niż laminowanego. Stosowanie i obróbka tego materiału wymagają fachowych umiejętności – upewnij się, że prace wykończeniowe zrealizuje doświadczona i profesjonalna ekipa.

Blaty drewniane
Niezaprzeczalną przewagą drewnianego blatu są jego walory estetyczne. Do kuchni polecamy gatunki twarde, takie jak dąb, jesion, buk czy orzech. Odpowiednio zaimpregnowany blat z drewna klejonego będzie trwały i użyteczny przez wiele lat. Ten ekologiczny materiał nie wychodzi z mody, a prawidłowo konserwowany pięknie się zestarzeje i nada wnętrzu wyjątkowego charakteru. Blaty drewniane są łatwe w formowaniu i obróbce.
Blat drewniany wymaga stałej konserwacji i odpowiedniej pielęgnacji. Nie jest odporny na wysoką temperaturę i zaplamienia. Łatwo go uszkodzić podczas krojenia – miękkie drewno nie jest odporne na uderzenia i zarysowania.
Blaty kamienne
To synonim luksusu i dobrego smaku. Estetyka naturalnych materiałów to jeden z niesłabnących trendów w urządzaniu kuchennych wnętrz. Są trwałe i odporne na wysokie temperatury. Bez większego problemu spolerujemy drobne rysy na ich powierzchni. Granity i marmury należą do najczęściej wybieranych kamieni na blaty.
Blaty wykonane z kamienia naturalnego należy prawidłowo impregnować. Do czyszczenia należy używać wyłącznie specjalnych środków, ponieważ zbyt mocna chemia domowa może zmatowić kamień i nieestetycznie go odbarwić.
Blaty ze spieków kwarcowych
Blaty ze spieków kwarcowych wykonane są z mieszanki naturalnego minerału i żywicznych spoiw. Mają wszystkie zalety naturalnego materiału, łącznie z jego estetycznym wyglądem. Są jednak od nich lżejsze, tańsze i prostsze w obróbce. Występują w kilku wariantach. Utrzymanie ich w dobrej kondycji poprzez codzienne czyszczenie może być bardzo uciążliwym zajęciem, dlatego pamiętaj o regularnej impregnacji.
Blaty stalowe
To blaty drewniane lub z płyty, pokryte arkuszem wysoko odpornej stali nierdzewnej. Ich powierzchnia jest trwała i niewrażliwa na zaplamienie. Są higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości, dlatego chętnie są stosowane w lokalach gastronomicznych. Wprowadzają do wnętrza wyjątkowy, industrialny klimat. Projekt i wykonanie blatu ze stali nierdzewnej na wymiar to dość skomplikowany proces. Ze względu na miękki rdzeń, należy odpowiednio zabezpieczyć wszelkie wycięcia, styki i połączenia, zwłaszcza w obrębie zlewozmywaka i kuchenki. Na blacie stalowym łatwo o zarysowania, dlatego wybierz szczotkowaną lub matową powierzchnię.
Podobne artykuły

