
Kuchnia na poddaszu - jak urządzić?

Jak rozmieścić szafki pod skosami?
Na poddaszu ze skosami ważne jest maksymalne wykorzystanie przestrzeni. W kuchni potrzebujemy blatu roboczego do przygotowywania posiłków, miejsca do gotowania oraz zmywania. Ważne jest także miejsce do przechowywania na naczynia, akcesoria i urządzenia używane w kuchni. Jeśli więc ścianka kolankowa jest niższa, niż 90 cm, nie możemy postawić w tym miejscu szafek dolnych ani blatu roboczego. Najlepiej wykorzystać takie miejsce do stworzenia strefy przechowywania. Zamykane szafki pomogą utrzymać porządek i przechować kuchenne niezbędniki. Przy niskiej ściance kolankowej nie możemy też umieścić kuchenki ani płyty indukcyjnej – nie będzie miejsca na montaż wydajnego okapu. Tu lepiej sprawdzi się zlewozmywak z metalowym relingiem na kubki. Jeśli niskie skosy nie pozwolą na montaż szafek wiszących w pełnym rozmiarze, warto wykorzystać w tym miejscu wiszące półki. Sprytne rozwiązania pozwolą poprawić funkcjonalność małej kuchni na poddaszu.
Najbardziej komfortowe w użytkowaniu są wysokie ścianki kolankowe, od 110- 120 cm, które pozwolą na stworzenie komfortowej strefy roboczej, gotowania i zmywania pod skosem.
Najprostszym sposobem wykończenia ścian przy blacie pod skosem jest zmywalna farba dyspersyjna, przeznaczona do stosowania w wymagających, wilgotnych pomieszczeniach: lateksowa lub akrylowa. Sprawdzą się też szkło, pleksa lub płytki ceramiczne. Upewnijmy się, że będzie to powierzchnia odporna na działanie wilgoci, pary wodnej, wysokich temperatur i łatwa w utrzymaniu w czystości.

Jeśli mamy taką możliwość, warto rozważyć stworzenie półwyspu w zabudowie o kształcie litery L, lub kuchni z wyspą, która nieco odciąży skosy i stworzy dodatkową przestrzeń roboczą. Do urządzania kuchni pod skosami przydadzą się też rozwiązania typu cargo i systemy przechowywania do nietypowych przestrzeni, np. wysuwane narożniki. Zamiast klasycznych frontów z drewna lub płyty można wykorzystać fronty żaluzjowe, lub szklane, aby optycznie odciążyć wnętrze.

Okna do kuchni na poddaszu
Prawo budowlane określa zapotrzebowanie pomieszczeń na poddaszu na światło dzienne – okna muszą zajmować co najmniej 10% powierzchni podłogi poddasza. W przypadku kuchni na poddaszu lepiej sprawdzi się zastosowanie kilku mniejszych okien, które równomiernie doświetlą przestrzeń. Poddasze to wymagająca przestrzeń – zimą może być bardziej narażona na wychłodzenia, natomiast latem najszybciej się nagrzewa, dlatego warto zadbać o prawidłową izolację termiczną i wentylację. Okna na poddaszu powinny być wyposażone w nawiewniki, które zapewnią odpowiedni obieg powietrza na poddaszu. Wentylacja grawitacyjna na poddaszu może być utrudniona, dlatego warto rozważyć montaż mechanicznej z rekuperacją. Kolejnym ważnym elementem w kuchni na poddaszu będzie roleta – zapobiegnie nagrzewaniu się pomieszczenia w upalny dzień. Najlepiej zaplanować kuchnię od strony północnej budynku, aby uniknąć nadmiernego nagrzewania pomieszczenia.
Jakie kolory do kuchni na poddaszu?
Pomieszczenia ze skosami mogą wydawać się ciemne i nieprzytulne, dlatego warto postawić na jasną kolorystykę zabudowy, ścian i posadzki. Świetnie sprawdzą się biel i kremowe beże, jasne szarości lub modne odcienie pastelowe, takie jak mięta czy błękit. Dodatkowym sposobem na optyczne powiększenie i doświetlenie pomieszczenia mogą stać się fronty zabudowy o wykończeniu na wysoki połysk. Skosy lub słupy konstrukcyjne pomieszczenia na poddaszu możemy optycznie ukryć, pokrywając je lustrem lub jasnym, odbijającym światło materiałem, np. pleksą czy płytkami w połysku.

Podobne artykuły

