Podłoga w lokalu gastronomicznym. Jak wybrać trwałe i estetyczne płytki?

Podłoga w lokalu gastronomicznym. Jak wybrać trwałe i estetyczne płytki?

Wykończenie posadzek i ścian lokalu gastronomicznego to jeden z najważniejszych etapów inwestycji. Przygotowanie bezpiecznej przestrzeni dla pracowników i gości w barach, kawiarniach i restauracjach obejmuje wybór odpowiednich materiałów. Jak wybrać płytki do obiektów gastronomicznych? Podpowiadamy!
2:00 min
0
0

Spis treści:


  1. Dlaczego wybór podłogi jest tak ważny w lokalu gastronomicznym?

  2. Kryteria wyboru idealnych płytek

  3. Rodzaje płytek a specyfika lokalu

    • Płytki ceramiczne

    • Płytki gresowe

    • Płytki kamienne

    • Posadzki winylowe

  4. Praktyczne aspekty montażu i pielęgnacji

  5. Trendy i inspiracje w aranżacji podłóg

Autor:
Redakcja
Data:
06.03.2025
Wnętrze restauracyjne w wykończeniu szarościami i brązami
Szara podłoga w restauracji podkreśli industrialny lub nowoczesny charakter wnętrza. Fot. Paradyż
Path Płyty Tarasowe 2.0
Marka Paradyż
sprawdź
Paradyż Desertdust Taupe Gres Szkl. Rekt. Struktura Mat
Płytka uniwersalna, 59,8x59,8 cm
sprawdź
Desertdust
Marka Paradyż
sprawdź
Paradyż Path Antracite Płyta Tarasowa 2.0
Płytka tarasowa, 59,5x59,5 cm
sprawdź

Dlaczego wybór podłogi jest tak ważny w lokalu gastronomicznym?


Posadzki w punktach gastronomicznych muszą spełniać rygorystyczne wymogi techniczne. Wybór konkretnego rodzaju płytek do danej przestrzeni musi więc poprzedzić szczegółowa analiza warunków zawartych rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) Posadzki we wnętrzach komercyjnych i pomieszczeniach mających kontakt z żywnością, takich jak kuchnie hotelowe, muszą także spełniać standardy BHP i posiadać odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa, zawarte w dokumentacji technicznej lokalu. 


Posadzki w lokalu gastronomicznym muszą być wykonane z materiału nienasiąkliwego, trwałego, gładkiego i odpornego na zmywanie. Ważna jest wysoka odporność na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne oraz wahania temperatur. Podłoga powinna być także bezpieczna w użytkowaniu, dlatego zwróćmy uwagę na najwyższe parametry antypoślizgowe. Płytki ceramiczne muszą być nie tylko wytrzymałe, ale też zachować estetyczny wygląd, który komplementuje wystrój wnętrz i buduje atmosferę lokalu. Najlepsze płytki podłogowe są więc połączeniem wysokiej odporności i ciekawego wzornictwa. Dzięki temu przestrzeń zapadnie gościom w pamięć.

Wnętrze restauracyjne w brązowych cegiełkach
Estetyczne płytki do restauracji to także nowoczesne kafle elewacyjne, wykonane z kamienia lub klinkieru. Fot. Stone Master
Retro Brick
Marka Stone Master
sprawdź
Stone Master Retro Brick Brown
Kamień elewacyjny, 6,4x24,5 cm, 0,38m2/opk.
sprawdź

Kryteria wyboru idealnych płytek


Wybierając płytki do przestrzeni lokalu gastronomicznego, musimy wziąć pod uwagę takie parametry, jak:


1. Odporność na ścieranie, czyli klasa ścieralności PEI. Dla posadzek ceramicznych w obiektach gastronomicznych potrzebujemy klasy PEI5, potwierdzonej odpowiednim certyfikatem. Jest niezwykle istotna w przestrzeniach o dużym natężeniu ruchu: ciągach komunikacyjnych, salach gości, kuchni i pomieszczeniach socjalnych czy magazynowych. Wnoszony na butach piasek oraz twarde podeszwy, meble czy urządzenia mogą powodować zarysowanie posadzek ceramicznych o zbyt niskich parametrach odporności PEI.


2. Antypoślizgowość, czyli parametry R, potwierdzające bezpieczeństwo użytkowania posadzek ceramicznych. We wnętrzach publicznych i kuchniach komercyjnych wymagane jest stosowanie płytek z parametrem antypoślizgowości w zakresie R10-R12. Sposób badania i szczegółowa klasyfikacja pomieszczeń jest wyróżniona w normie DIN 51130, najczęściej stosowanej w europejskich obiektach gastronomicznych. Bezpieczeństwo jest istotną kwestią na sali spożywania posiłków w restauracji, w kuchni oraz łazienkach, gdzie istnieje duże ryzyko poślizgnięć. Oprócz piasku, podczas opadów do wnętrz lokalu dostaje się także błoto i śnieg, które mogą prowadzić do nieszczęśliwego wypadku. Zastosowanie bezpiecznych płytek antypoślizgowych pozwala ograniczyć to ryzyko.

Wnętrze restauracyjne w szarościach Tubądzin Zimba
Aranżacja podłogi w restauracji z wykorzystaniem ciemnych płytek. Wnętrze w stylu industrialnym jest łatwe do utrzymania w czystości. Fot. Tubądzin
Tubądzin Zimba Grey STR
Płytka ścienno-podłogowa, 119,8x119,8 cm
sprawdź
Zimba
Marka Tubądzin
sprawdź

3. Odporność na wilgoć, czyli niska nasiąkliwość w przedziale do 3% Takie płytki nie chłoną wody i można je bezpiecznie umyć, stosując zasady BHP dotyczące  lokalu gastronomicznego.


4. Łatwość utrzymania czystości, czyli odporność na zaplamienie i środki chemiczne, w tym kwasy o niskim stężeniu. Odporność na plamienie klasyfikuje się w 5-stopniowej skali, gdzie 5 oznacza najwyższy stopień plamoodporności. Piasek, błoto oraz chemia do sprzątania i produkty spożywcze mogą trwale odbarwić płytki ceramiczne.


5. Estetyka i dopasowanie do stylu lokalu gastronomicznego — płytki podłogowe są bazą aranżacji i podkreślają klimat wnętrza. Atmosfera, w jakiej spożywamy posiłek, jest niezwykle istotna, dlatego warto zdecydować się na konkretne i przemyślane odcienie.

Zielona kawiarnia w stylu glamour
Płytki i mozaiki ceramiczne doskonale sprawdzają się w aranżacjach restauracji i kawiarniach. Fot. Paradyż
Paradyż Monpelli Mozaika Nacinana Emerald Murano
Mozaika, 19,8x29,8 cm
sprawdź
Paradyż Monpelli Emerald Mix Cegiełka Struktura Połysk
Płytka ścienna, 6,5x29,8 cm
sprawdź
Monpelli
Marka Paradyż
sprawdź
  • -3%
    Paradyż Modernizm Bianco Mozaika Prasowana K.3,6X4,4 Mix B
    74,90 PLN
    -3% od 76,90 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 23 szt.

  • -44%
    Paradyż Iowa Gres Impregnowany Sól-Pieprz Mat
    52,00 PLN
    -44% od 92,70 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 887,49 m2

  • -30%
    Paradyż Iowa Stopnica Prosta Gres Impregnowany Mat
    52,00 PLN
    -30% od 74,20 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 103,59 m2

  • -44%
    Paradyż Virginia Gres Impregnowany Sól-Pieprz Mat

    Płytka ścienno-podłogowa, 30x30 cm

    52,00 PLN
    -44% od 92,70 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 408,15 m2

  • -44%
    Paradyż Virginia Stopnica Prosta Mat

    Płytka stopnicowa, 30x30 cm

    52,00 PLN
    -44% od 92,70 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 136,08 m2

Gres techniczny - podłoga do wymagających wnętrz
Trwały, odporny na uszkodzenia gres techniczny doskonale sprawdzi się w mocno eksploatowanych wnętrzach oraz obiektach użyteczności...
Wnętrza publiczne - wybieramy płytki podłogowe
Idealna posadzka w budynkach użyteczności publicznej podkreśli styl danego miejsca, jednocześnie będąc uniwersalną bazą dla...

Rodzaje płytek a specyfika lokalu


Inwestor przed przystąpieniem do wyboru materiału wykończeniowego, musi zbadać i oszacować liczbę przewidywanych użytkowników — ile osób będzie korzystać z pomieszczenia na co dzień, a ile podczas największego ruchu? Które strefy będą użytkowane najintensywniej? Dzięki temu będziemy w stanie wybrać rodzaj posadzki, która najlepiej spełni potrzeby i oczekiwania, związane z wykończeniem lokalu. Największym priorytetem inwestorów powinno być bezpieczeństwo pracowników i gości. Jakie rodzaje płytek możemy zastosować w aranżacjach sal lokalu gastronomicznego, baru szybkiej obsługi, czy komercyjnej kuchni?

Restauracja z granitową posadzką
Aranżacja podłogi w restauracji z kamiennymi płytkami. Płytki granitowe dobrze sprawdzają się w aranżacjach barów czy restauracji. Fot. mk. s/Unsplash

Płytki ceramiczne — czy nadają się do stosowania w restauracji? Płytki ceramiczne ścienne możemy wykorzystać w niemal każdym pomieszczeniu: salach restauracyjnych, w kuchniach, pomieszczeniach socjalnych i sanitarnych. W ciągach komunikacyjnych i rozdzielniach kelnerskich płytki ceramiczne powinny sięgać do wysokości 160 cm. Gładkie powierzchnie płytek szkliwionych są łatwe do utrzymania w czystości. Dzięki temu ściany będą odporne na uszkodzenia mechaniczne i zabrudzenia. Mnogość wzorów i kształtów płytek pozwala uzyskać wiele ciekawych efektów dekoracyjnych, jednak warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jasne płytki ścienne, na których dobrze widoczne są zabrudzenia. Istotne jest zabezpieczenie narożników przed uszkodzeniami mechanicznymi, dlatego sprawdźmy, czy wybrane płytki ceramiczne mają przeszkliwione krawędzie.

  • -5%
    Paradyż Architeq Mocca Gres Rekt. Mat

    Płytka uniwersalna, 59,8x119,8 cm

    139,00 PLN
    -5% od 146,10 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 104,39 m2

  • -5%
    Paradyż Architeq Crema Gres Rekt. Mat

    Płytka uniwersalna, 59,8x119,8 cm

    139,00 PLN
    -5% od 146,10 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 194,33 m2

  • -5%
    Paradyż Architeq Graphite Gres Rekt. Mat

    Płytka uniwersalna, 59,8x119,8 cm

    139,00 PLN
    -5% od 146,10 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 137,28 m2

  • -2%
    Tubądzin Cielo e Terra Beige MAT

    Płytka ścienno-podłogowa (gr. 8 mm), 59,8x119,8 cm

    154,70 PLN
    -2% od 158,20 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 105,82 m2

  • -1%
    Tubądzin Torano Anthrazite MAT

    Płytka uniwersalna gresowa (gr. 8 mm), 59,8x119,8 cm

    164,50 PLN
    -1% od 165,50 PLN najniższa cena

    najniższa cena z 30 dni przed obniżką

    Dostępność: 418,99 m2

  • Płytka uniwersalna, 59,8x59,8 cm

    108,90 PLN

    Dostępność: 37,9 m2

Płytki gresowe - wybierając płytki do lokalu gastronomicznego, zwróćmy uwagę na wysoką odporność na ścieranie. Do wnętrz sal restauracyjnych należy stosować najwyższe klasy ścieralności PEI5. Jakie płytki ceramiczne spełniają takie parametry? Zwróćmy uwagę na gres nieszkliwiony. Płytki gresowe nieszkliwione mają matową, jednorodną powierzchnię, o bardzo wysokiej wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne. Nieszkliwione gresy wykazują najwyższe klasy odporności nie tylko na ścieranie i zarysowanie, ale także zaplamienie (klasa 5), oraz antypoślizgowości (klasy R11 i wyższe). Gres nieszkliwiony, inaczej zwany także gresem technicznym, to płytki ceramiczne nisko nasiąkliwe (nawet poniżej 0,5%) i odporne na działanie niskich stężeń kwasów. Wyróżnia je więc łatwość czyszczenia i dezynfekcji. Płytki gresowe o wysokiej odporności na ścieranie to także płytki wykonane w  technologii podwójnego zasypu.


Cegła i drewno w aranżacji rustykalnej sali restauracyjnej
Projekt: MOM Project, fot. Ania Laskowska Dekorialove

Płytki kamienne - jednym z najciekawszych rodzajów płytek kamiennych do wnętrz publicznych są płytki granitowe. Doskonale odnajdą się w aranżacjach gastronomii jako podłoga w restauracji lub barze. Są bardzo wysoko odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, można w nich chodzić w butach na obcasach i stawiać ciężkie meble. Nie nasiąkają wodą i dobrze znoszą wahania temperatur, dlatego dobrze sprawdzą się na intensywnie użytkowanej posadzce w restauracji o każdej porze roku. Można nimi wykończyć wnętrza w różnych stylach aranżacyjnych oraz tworzyć dekoracyjne posadzki z efektem mozaiki. 


Posadzki winylowe - panele lub wykładziny z winylu to ciekawa i nowoczesna alternatywa dla innych rozwiązań. Możemy uzyskać trwałe, bezspoinowe podłogi, łatwe do utrzymania w higienicznej czystości, które dobrze sprawdzają się w intensywnie użytkowanych kuchniach komercyjnych, salach bankietowych i restauracyjnych. Panele winylowe przeznaczone do obiektów gastronomicznych są odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz działanie preparatów chemicznych i produktów spożywczych. Nie odkształcają się i zapewniają dobrą izolację akustyczną i termiczną. Dostępne są w bogatej palecie kolorystycznej, w tym w wariantach imitujących drewno, beton czy kamienie.


Surowy beton i drewniana podłoga w aranżacji przestrzeni restauracyjnej
W aranżacjach restauracji możemy wykorzystać płytki imitujące drewno. Fot. Cerrad
Cerrad Guardian Wood Brown
Płytka ścienno-podłogowa, 19,3x120,2 cm
sprawdź
Guardian Wood
Marka Cerrad
sprawdź

Praktyczne aspekty montażu i pielęgnacji


Przygotowanie posadzki pod płytki gresowe w aranżacjach przestrzeni publicznych będzie zależało od stanu obiektu, wyjściowej oraz docelowej wysokości posadzki. Jeśli niezbędnym krokiem jest wykonanie wylewki wyrównującej, rodzaj i grubość warstwy należy dopasować do indywidualnego projektu. Posadzka musi być równa i precyzyjnie wykonana. Dzięki temu unikniemy uszkodzeń posadzki i wypadków. Strefę wejściową do lokalu warto wyposażyć w stabilne wycieraczki, które zbiorą nadmiar wilgoci i piasku z zewnątrz i ułatwią utrzymanie posadzek w czystości.

Zwróćmy uwagę na fugi do płytek oraz silikony uszczelniające o higienicznych właściwościach - przeciwpleśniowe i przeciwgrzybicze produkty zapobiegną rozwojowi niebezpiecznych drobnoustrojów.

Jak układać płytki podłogowe?
Trwała i estetyczna okładzina podłogowa stanowi podstawę każdej aranżacji wnętrza. Posadzka wyłożona płytkami to uniwersalne...
Jak układać płytki ceramiczne na ścianie?
Decydując się na remont mieszkania, część prac możemy wykonać samodzielnie. Jeśli czujemy się na siłach i mamy trochę wolnego...
Restauracja w białym marmurze Azario Iguazu
Jasne, wielkoformatowe gresy imitujące kamień to doskonały wybór do restauracji z wystrojem w stylu glamour. Fot Azario
Azario Iguazu White
Płytka uniwersalna matowa, 100x100 cm
sprawdź
Iguazu
Marka Azario
sprawdź

Trendy i inspiracje w aranżacji podłóg


W aranżacji sali restauracyjnej możemy wykorzystać płytki wielkoformatowe o wysokiej odporności na ścieranie. Warto zwrócić uwagę na płytki o wymiarach 100x100 cm lub 120x120 cm. Znajdziemy tu ciekawe propozycje gresów inspirowanych kamieniami lub betonem w bogatej gamie odcieni. Świetnie podkreślą przestrzenie w różnych stylach aranżacyjnych i na długie lata zachowają estetyczny wygląd. Na popularności nie tracą też klasyczne, mniejsze formaty płytek. Z płytek nieszkliwionych o wymiarach 60x60 cm możemy stworzyć klasyczną szachownicę lub ułożyć płytki w karo. Producenci oferują także trwałe mozaiki, które nadadzą wnętrzom restauracji i kawiarni nieco nostalgicznego charakteru retro.

Sala restauracyjna z drewnem na suficie
Wzór lastryko na podłodze możemy wykorzystać w aranżacjach boho. Fot. Thức Trần/Unsplash

 Podsumowanie


Trwała i estetyczna posadzka to niezbędny element wyposażenia restauracjach. Częste mycie, twarde podeszwy i obcasy butów, meble, piasek mogą niszczyć powierzchnie podłogi, dlatego wybór odpornego na ścieranie materiału sprawi, że wnętrze na lata pozostanie estetyczne. Kolor i wzór podłogi powinien być także bazą wystroju, która pozwoli podkreślić styl lokalu gastronomicznego i zapewnić gościom niezapomniane wrażenia wizualne. Nie wiesz, jak wybrać płytki do swojego lokalu gastronomicznego? Zapytaj doradców Domni - podpowiemy, na jakie kolekcje produktów warto zwrócić uwagę, a dzięki szybkiej dostawie Twoja realizacja przebiegnie szybko i sprawnie.

Podobne artykuły

Jak urządzić restaurację?
Otwarcie własnego biznesu gastronomicznego wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest również wykończenie i urządzenie...
Płytki wielkoformatowe w przestrzeni publicznej
To, co duże zawsze przyciąga uwagę i zachwyca, niezależnie czy mówimy o dziełach matki natury, czy budowlach wytworzonych...