
Podłoga w lokalu gastronomicznym. Jak wybrać trwałe i estetyczne płytki?

Dlaczego wybór podłogi jest tak ważny w lokalu gastronomicznym?
Posadzki w punktach gastronomicznych muszą spełniać rygorystyczne wymogi techniczne. Wybór konkretnego rodzaju płytek do danej przestrzeni musi więc poprzedzić szczegółowa analiza warunków zawartych rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) Posadzki we wnętrzach komercyjnych i pomieszczeniach mających kontakt z żywnością, takich jak kuchnie hotelowe, muszą także spełniać standardy BHP i posiadać odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa, zawarte w dokumentacji technicznej lokalu.
Posadzki w lokalu gastronomicznym muszą być wykonane z materiału nienasiąkliwego, trwałego, gładkiego i odpornego na zmywanie. Ważna jest wysoka odporność na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne oraz wahania temperatur. Podłoga powinna być także bezpieczna w użytkowaniu, dlatego zwróćmy uwagę na najwyższe parametry antypoślizgowe. Płytki ceramiczne muszą być nie tylko wytrzymałe, ale też zachować estetyczny wygląd, który komplementuje wystrój wnętrz i buduje atmosferę lokalu. Najlepsze płytki podłogowe są więc połączeniem wysokiej odporności i ciekawego wzornictwa. Dzięki temu przestrzeń zapadnie gościom w pamięć.
Kryteria wyboru idealnych płytek
Wybierając płytki do przestrzeni lokalu gastronomicznego, musimy wziąć pod uwagę takie parametry, jak:
1. Odporność na ścieranie, czyli klasa ścieralności PEI. Dla posadzek ceramicznych w obiektach gastronomicznych potrzebujemy klasy PEI5, potwierdzonej odpowiednim certyfikatem. Jest niezwykle istotna w przestrzeniach o dużym natężeniu ruchu: ciągach komunikacyjnych, salach gości, kuchni i pomieszczeniach socjalnych czy magazynowych. Wnoszony na butach piasek oraz twarde podeszwy, meble czy urządzenia mogą powodować zarysowanie posadzek ceramicznych o zbyt niskich parametrach odporności PEI.
2. Antypoślizgowość, czyli parametry R, potwierdzające bezpieczeństwo użytkowania posadzek ceramicznych. We wnętrzach publicznych i kuchniach komercyjnych wymagane jest stosowanie płytek z parametrem antypoślizgowości w zakresie R10-R12. Sposób badania i szczegółowa klasyfikacja pomieszczeń jest wyróżniona w normie DIN 51130, najczęściej stosowanej w europejskich obiektach gastronomicznych. Bezpieczeństwo jest istotną kwestią na sali spożywania posiłków w restauracji, w kuchni oraz łazienkach, gdzie istnieje duże ryzyko poślizgnięć. Oprócz piasku, podczas opadów do wnętrz lokalu dostaje się także błoto i śnieg, które mogą prowadzić do nieszczęśliwego wypadku. Zastosowanie bezpiecznych płytek antypoślizgowych pozwala ograniczyć to ryzyko.
3. Odporność na wilgoć, czyli niska nasiąkliwość w przedziale do 3% Takie płytki nie chłoną wody i można je bezpiecznie umyć, stosując zasady BHP dotyczące lokalu gastronomicznego.
4. Łatwość utrzymania czystości, czyli odporność na zaplamienie i środki chemiczne, w tym kwasy o niskim stężeniu. Odporność na plamienie klasyfikuje się w 5-stopniowej skali, gdzie 5 oznacza najwyższy stopień plamoodporności. Piasek, błoto oraz chemia do sprzątania i produkty spożywcze mogą trwale odbarwić płytki ceramiczne.
5. Estetyka i dopasowanie do stylu lokalu gastronomicznego — płytki podłogowe są bazą aranżacji i podkreślają klimat wnętrza. Atmosfera, w jakiej spożywamy posiłek, jest niezwykle istotna, dlatego warto zdecydować się na konkretne i przemyślane odcienie.



Rodzaje płytek a specyfika lokalu
Inwestor przed przystąpieniem do wyboru materiału wykończeniowego, musi zbadać i oszacować liczbę przewidywanych użytkowników — ile osób będzie korzystać z pomieszczenia na co dzień, a ile podczas największego ruchu? Które strefy będą użytkowane najintensywniej? Dzięki temu będziemy w stanie wybrać rodzaj posadzki, która najlepiej spełni potrzeby i oczekiwania, związane z wykończeniem lokalu. Największym priorytetem inwestorów powinno być bezpieczeństwo pracowników i gości. Jakie rodzaje płytek możemy zastosować w aranżacjach sal lokalu gastronomicznego, baru szybkiej obsługi, czy komercyjnej kuchni?

Płytki ceramiczne — czy nadają się do stosowania w restauracji? Płytki ceramiczne ścienne możemy wykorzystać w niemal każdym pomieszczeniu: salach restauracyjnych, w kuchniach, pomieszczeniach socjalnych i sanitarnych. W ciągach komunikacyjnych i rozdzielniach kelnerskich płytki ceramiczne powinny sięgać do wysokości 160 cm. Gładkie powierzchnie płytek szkliwionych są łatwe do utrzymania w czystości. Dzięki temu ściany będą odporne na uszkodzenia mechaniczne i zabrudzenia. Mnogość wzorów i kształtów płytek pozwala uzyskać wiele ciekawych efektów dekoracyjnych, jednak warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jasne płytki ścienne, na których dobrze widoczne są zabrudzenia. Istotne jest zabezpieczenie narożników przed uszkodzeniami mechanicznymi, dlatego sprawdźmy, czy wybrane płytki ceramiczne mają przeszkliwione krawędzie.
Płytki gresowe - wybierając płytki do lokalu gastronomicznego, zwróćmy uwagę na wysoką odporność na ścieranie. Do wnętrz sal restauracyjnych należy stosować najwyższe klasy ścieralności PEI5. Jakie płytki ceramiczne spełniają takie parametry? Zwróćmy uwagę na gres nieszkliwiony. Płytki gresowe nieszkliwione mają matową, jednorodną powierzchnię, o bardzo wysokiej wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne. Nieszkliwione gresy wykazują najwyższe klasy odporności nie tylko na ścieranie i zarysowanie, ale także zaplamienie (klasa 5), oraz antypoślizgowości (klasy R11 i wyższe). Gres nieszkliwiony, inaczej zwany także gresem technicznym, to płytki ceramiczne nisko nasiąkliwe (nawet poniżej 0,5%) i odporne na działanie niskich stężeń kwasów. Wyróżnia je więc łatwość czyszczenia i dezynfekcji. Płytki gresowe o wysokiej odporności na ścieranie to także płytki wykonane w technologii podwójnego zasypu.
Płytki kamienne - jednym z najciekawszych rodzajów płytek kamiennych do wnętrz publicznych są płytki granitowe. Doskonale odnajdą się w aranżacjach gastronomii jako podłoga w restauracji lub barze. Są bardzo wysoko odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, można w nich chodzić w butach na obcasach i stawiać ciężkie meble. Nie nasiąkają wodą i dobrze znoszą wahania temperatur, dlatego dobrze sprawdzą się na intensywnie użytkowanej posadzce w restauracji o każdej porze roku. Można nimi wykończyć wnętrza w różnych stylach aranżacyjnych oraz tworzyć dekoracyjne posadzki z efektem mozaiki.
Posadzki winylowe - panele lub wykładziny z winylu to ciekawa i nowoczesna alternatywa dla innych rozwiązań. Możemy uzyskać trwałe, bezspoinowe podłogi, łatwe do utrzymania w higienicznej czystości, które dobrze sprawdzają się w intensywnie użytkowanych kuchniach komercyjnych, salach bankietowych i restauracyjnych. Panele winylowe przeznaczone do obiektów gastronomicznych są odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz działanie preparatów chemicznych i produktów spożywczych. Nie odkształcają się i zapewniają dobrą izolację akustyczną i termiczną. Dostępne są w bogatej palecie kolorystycznej, w tym w wariantach imitujących drewno, beton czy kamienie.
Praktyczne aspekty montażu i pielęgnacji
Przygotowanie posadzki pod płytki gresowe w aranżacjach przestrzeni publicznych będzie zależało od stanu obiektu, wyjściowej oraz docelowej wysokości posadzki. Jeśli niezbędnym krokiem jest wykonanie wylewki wyrównującej, rodzaj i grubość warstwy należy dopasować do indywidualnego projektu. Posadzka musi być równa i precyzyjnie wykonana. Dzięki temu unikniemy uszkodzeń posadzki i wypadków. Strefę wejściową do lokalu warto wyposażyć w stabilne wycieraczki, które zbiorą nadmiar wilgoci i piasku z zewnątrz i ułatwią utrzymanie posadzek w czystości.
Zwróćmy uwagę na fugi do płytek oraz silikony uszczelniające o higienicznych właściwościach - przeciwpleśniowe i przeciwgrzybicze produkty zapobiegną rozwojowi niebezpiecznych drobnoustrojów.


Trendy i inspiracje w aranżacji podłóg
W aranżacji sali restauracyjnej możemy wykorzystać płytki wielkoformatowe o wysokiej odporności na ścieranie. Warto zwrócić uwagę na płytki o wymiarach 100x100 cm lub 120x120 cm. Znajdziemy tu ciekawe propozycje gresów inspirowanych kamieniami lub betonem w bogatej gamie odcieni. Świetnie podkreślą przestrzenie w różnych stylach aranżacyjnych i na długie lata zachowają estetyczny wygląd. Na popularności nie tracą też klasyczne, mniejsze formaty płytek. Z płytek nieszkliwionych o wymiarach 60x60 cm możemy stworzyć klasyczną szachownicę lub ułożyć płytki w karo. Producenci oferują także trwałe mozaiki, które nadadzą wnętrzom restauracji i kawiarni nieco nostalgicznego charakteru retro.

Podsumowanie
Trwała i estetyczna posadzka to niezbędny element wyposażenia restauracjach. Częste mycie, twarde podeszwy i obcasy butów, meble, piasek mogą niszczyć powierzchnie podłogi, dlatego wybór odpornego na ścieranie materiału sprawi, że wnętrze na lata pozostanie estetyczne. Kolor i wzór podłogi powinien być także bazą wystroju, która pozwoli podkreślić styl lokalu gastronomicznego i zapewnić gościom niezapomniane wrażenia wizualne. Nie wiesz, jak wybrać płytki do swojego lokalu gastronomicznego? Zapytaj doradców Domni - podpowiemy, na jakie kolekcje produktów warto zwrócić uwagę, a dzięki szybkiej dostawie Twoja realizacja przebiegnie szybko i sprawnie.
Podobne artykuły

