Dom na skraju lasu

Dom na skraju lasu

Malownicze okolice Lasu Zabierzowskiego przyciągają spragnionych bliskiego kontaktu z naturą. Podobnie było w przypadku trzyosobowej rodziny, która marzyła o własnym domu w pięknej okolicy, niedaleko Krakowa. Monochromatyczne, nowoczesne wnętrza w bieli i czerni dopełnia ciepłe drewno i drobne akcenty mocnej, słonecznej żółci. Zajrzyjmy do realizacji projektu The Line studio.
3:00 min
0
0

Realizacja domu pod lasem Zabierzowskim to nie pierwsze spotkanie Inwestorów z architektami The Line Studio — Wcześniej pracowaliśmy razem przy projekcie mieszkania w Krakowie i nasza współpraca przebiegała na tyle dobrze, że postanowili kontynuować z nami współpracę przy budowie domu. - wspomina architektka Magdalena Załoga.


Inwestorzy marzyli o domu nowoczesnym i minimalistycznym, otwartym na otaczający go krajobraz. Zależało im na dobrze wykorzystanej, ergonomicznej przestrzeni, w której wszystko będzie przemyślane i na swoim miejscu. Projektanci The Line Studio przenieśli te marzenia do rzeczywistości. 150-metrowy dom oferuje mieszkańcom przestronną strefę dzienną na parterze z salonem i jadalnią z kominkiem i toaletę. Na parterze znalazła się też niewielki, wydzielony gabinet do pracy. Na piętrze zaaranżowano prywatną część wypoczynkową — sypialnie i łazienki. Bazą wystroju jest ciepły odcień dębowego drewna, który pojawia się w niemal wszystkich pomieszczeniach. Wszystkie wnętrza mają białe, ściany a skromna kolorystyka kieruje uwagę na elementy wyposażenia – meble i dodatki.

Autor:
Redakcja
Data:
29.07.2022
Przeszklony wiatrołap w nowoczesnym domu
Liczne przeszklenia dodatkowo powiększają optycznie przestrzeń domu. Fot. Ayuko Studio

Za szklanymi drzwiami

Do strefy dziennej wchodzimy przez przeszklony wiatrołap. Zamiast klasycznych szafek i wieszaków, pojawia się tu minimalistyczna, szarą szafeczkę i żółta, nisko wisząca lampka sufitowa. Inwestorom zależało na maksymalnym doświetleniu przestrzeni i stworzenie wygodnych, wzajemnie przenikających się pomieszczeń. Architekci stworzyli więc przestronny, otwarty parter, który łączy funkcje kuchni, jadalni, wypoczynkowego salonu i komunikacji.  - Do najciekawszych części podczas projektowania należała praktycznie cała strefa na parterze. Połączenie długiej klatki schodowej razem ze strefą jadalni oraz kuchni podobało na się w tym projekcie najbardziej. – opowiada Magdalena Załoga.

Detal klatki schodowej ze stopniami dywanowymi
W otwartej przestrzeni pojawia się bryła jednobiegowych schodów dywanowych. Fot. Ayuko Studio
Białe biurko do pracy w domu
Na parterze znajduje się też wydzielony pokój do pracy z białym biurkiem. Fot. Ayuko Studio

Biały minimalizm

Obok wejścia znajduje się dyskretna, minimalistyczna kuchnia.  Białe, niskie szafki mają matowe fronty bez uchwytów, niemal wtapiają się w białą ścianę. Wrażenie potęgują również białe AGD sąsiadujące z zabudową – pojemna lodówka side-by-side oraz wiszący okap w kształcie tuby. Ścianę nad blatem dekoruje okno z widokiem na otaczającą dom zieleń. Krajobraz ujęty w czarne ramy okna często przyciąga wzrok domowników siedzących przy wyspie kuchennej. Mebel z białym blatem i hokerami w tym samym kolorze oświetlają trzy szklane lampki na długich, czarnych przewodach.

Minimalistyczna kuchnia z wyspą
Jednolity charakter kuchni sprawia, że jest niemal niewidoczna w pomieszczeniu. Fot. Ayuko Studio
Minimalistyczny aneks kuchenny w bieli z oknem
Okno nad blatem kuchennym przypomina obraz, w którym krajobraz zmienia się wraz z porami roku. Fot. Ayuko Studio

Z kuchnią sąsiaduje jadalnia z dużymi przeszkleniami. Jest wyposażona w stół i krzesła Fameg oraz minimalistyczny, biały kominek na drewno. Nad blatem z wysokości 5 metrów zwisają oprawy oświetleniowe Fritz Hansen z serii Caravaggio. Są główną atrakcją wnętrza i tworzą ciekawy kontrapunkt dla małych lampek kuchennych. Nie znajdziemy tu innego wyposażenia, dzięki czemu przestrzeń jadalni maksymalnie otwiera się na taras i ogród. Przy oknach zamiast tradycyjnych firanek i zasłon projektanci zaproponowali rolety i czarne oprawy wiszące.

Jadalnia biało-czarna z wysokimi sufitami
Strefę jadalni wyznaczają duże lampy nad stołem. Fot. Ayuko Studio
Jadalnia w bieli z kominkiem i czarnymi krzesłami
Kominek tworzy przytulną atmosferę w jadalni. Fot. Ayuko Studio

Wypoczynek w łagodnej tonacji

Nie inaczej urządzony jest salon. Meble wypoczynkowe to niewielki narożnik z podłokietnikami i niski puf w tym samym, szarym kolorze. Obok pojawiły się prostokątny, czarny stolik kawowy i dekoracyjny stoliczek z malowanego pnia. Strefę wypoczynkową wyznacza jedyny w strefie dziennej dywan, patchwork z akcentami turkusu. Mieszanka kolorów i splotów przykuwa wzrok, doskonale komplementuje proste formy mebli. Inne tkaniny pojawiają się w formie poszewek dekoracyjnych na poduszki z wyraźnymi splotami i aplikacjami. Ich neutralna kolorystyka nadające części wypoczynkowej bardziej miękki i przytulny klimat. Zamiast obrazów na ścianie zawisła reprodukcja plakatu Ryszarda Kaji. Nad kanapą, niczym rondo letniego kapelusza, góruje lampa Vertigo  marki Petite Friture.

Biały salon z szarą kanapą i patchworkowym dywanem
Neutralna paleta kolorystyczna ścian i mebli eksponuje czarny stół, dużą lampę i kolorowe dodatki. Fot. Ayuko Studio
Detale salonu w stylu minimalistycznym
Dekoracyjne poduszki podkreślają domowy charakter salonu. Fot. Ayuko Studio

Żółte plastry miodu

W aranżacji toalety pojawia się mozaika z drobnymi, heksagonalnymi elementami przypominającymi plastry żółtego miodu. Ciekawie przełamuje odcienie bieli i szarości i tworzy tło dla podwieszanej ceramiki. Małe wnętrze optycznie powiększa duże lustro oraz  naturalne światło, wpadające przez okno pod sufitem.

Biała toaleta z żółta mozaiką
Aranżacja białej toalety z szarą posadzką i akcentem żółtej mozaiki pod lustrem.

Dobre wejście

Na piętro prowadzą efektowne schody dywanowe z drewnianymi stopniami i szklaną balustradą w oprawie z cienkiej, czarnej konstrukcji. Piętro zajmują sypialnie domowników i łazienki. Zanim jednak dojdziemy do części prywatnej, powita nas antresola z biblioteczką i kącikiem do czytania. To również miejsce wspólnych, rodzinnych spotkań. Pojemne regały pomieszczą wszystkie ulubione tytuły Inwestorów. Z fotela na przeszklonej antresoli roztacza się piękny widok na parter.

Antresola z biblioteczką przy jadalni
Na piętro z antresolą prowadzą duże schody jednobiegowe. Fot. Ayuko Studio
Antresola w domu jednorodzinnym
sprawdź

Sypialnia pod skosem

Podobnie jak w przypadku innych pomieszczeń, również sypialnia jest utrzymana w odcieniach bieli z drewnianą posadzką. Wnętrze ze skosem jest wyposażone w białe łóżko. Warto zwrócić uwagę na asymetryczne detale – po jednej stronie łóżka znajduje się czarny kinkiet z i niska szafka nocna z szufladami. Po drugiej pojawił się żółty stolik i wisząca, okrągła lampa sufitowa w tym samym kolorze.

Minimalistyczna sypialnia z żółtą lampką
Aranżacja białej sypialni wyposażonej w duże łóżko, czarną szafkę i kinkiet oraz żółtą wiszącą lampkę i stolik w tym samym kolorze.
Sypialnia na poddaszu z żółtym stolikiem
Fot. Ayuko Studio
Żółte detale aranżacji nowoczesnej sypialni
Biała aranżacja sypialni z żółtymi detalami — lampą wiszącą i drewnianym stolikiem. Fot. Ayuko Studio

Przy sypialni znajduje się łazienka, schowana za drzwiami z ciemnego szkła z dekoracyjnymi szprosami. Domownicy mogą się tu zrelaksować po cały dniu. Punkt wyjścia aranżacji łazienki stanowią białe, prostokątne płytki typu metro na ścianie oraz drewnopodobne kafle na posadzce.

Zaraz za drzwiami znajduje się strefa umywalkowa z wiszącą, drewnianą szafką i umywalką blatową. Z drugiej strony projektanci zaplanowali wiszące sanitariaty w białej zabudowie. W drugiej części pomieszczenia wolnostojąca wanna pod oknem zapewnia domownikom przyjemną kąpiel z widokiem. Obok znajduje się prysznic wyposażony w prostą, szklaną ściankę bez brodzika i dekoracyjny wieszak z kwadratowymi elementami.

Biała łazienka ze szklanymi drzwiami na poddaszu
Do łazienki prowadzą efektowne, szklane drzwi z dymnego szkła w czarnych profilach. Fot. Ayuko Studio
Wanna i prysznic w łazience z oknem na poddaszu
Białe wnętrze przełamuje geometryczny grzejnik w czarnym kolorze. Fot. Ayuko Studio
Strefa kąpielowa w łazience z niskim, prostokątnym oknem
Domownicy mogą skorzystać z kąpieli w wannie z widokiem. Fot. Ayuko Studio
Strefa umywalkowa z białymi cegiełkami
Aranżacja strefy umywalkowej jest oparta na maksymalnej prostocie. Fot. Ayuko Studio

Pokoik dziecięcy

Na piętrze znajduje się także pokój najmłodszego z domowników. Pokój synka Inwestorów również nie odbiega od ogólnego stylu wnętrz panującego w całym domu, jednak Projektanci zadbali o stworzenie przestrzeni przyjaznej i przyjemnej dla dziecka. Chłopiec jest fanem Minionków, dlatego pojawiły się tu kolory i motywy związane z niebiesko-żółtymi stworkami z ulubionych filmów animowanych. Biała, asymetryczna zabudowa z drewnianymi akcentami pomoże utrzymać w ryzach dziecięce zabawki. Żółty puf i niebieskie poduszki na podłodze zachęcą do swobodnych zabaw. Łóżko ukryte jest na wysokiej antresoli z modułowymi szafami z płyty MDF, która również służy do przechowywania zabawek i ubrań.

Pokój małego fana Minionków
Pokój będzie rósł razem z dzieckiem — kolorowe dodatki na neutralnej bazie pozwolą na szybkie i łatwe zmiany wystroju. Fot. Ayuko Studio

Najmłodszy z domowników ma również własną łazienkę – ceramika sanitarna, żółta szafka z drewnianym blatem i stojąca, okrągła umywalka są dostosowane do dziecięcego wzrostu, dzięki czemu chłopiec może samodzielnie korzystać z łazienki. Obok umywalki znajduje się wieszak inspirowany wyglądem klocków LEGO.

Jasna łazienka dziecięca z kolorowymi akcentami
Akcenty kolorystyczne w łazience dziecka również nawiązują do ulubionych postaci z filmów animowanych. Fot. Ayuko Studio

Jakie wyzwania pojawiły się w pracy nad projektem? - Najtrudniejszą częścią aranżacji domu była część poddasza. Mimo, iż ścianka kolankowa nie była najniższa to ilość okien i sama ścianka niosły pewne ograniczenia. Do tego dochodzą oczywiście potrzeby domowników, które należy uwzględnić przy aranżacji każdego wnętrza. – opowiada Magdalena Załoga.


Projekt: The Line Studio Studio Projektowe

Zdjęcia: Ayuko Studio

Podobne artykuły

Geometryczne wzory w katowickim mieszkaniu
Niektórzy myślą, że aby stworzyć coś wyrazistego i oryginalnego, trzeba wymyślić koło na nowo. Aranżacja mieszkania w Katowicach...
czytaj więcej
Japońskie inspiracje w 58-metrowym mieszkaniu
Najnowszy projekt 58-metrowego mieszkania pracowni PRZESTRZENIE to doskonały przykład wnętrza stworzonego z dbałością o szczegóły...
czytaj więcej